marți, 26 mai 2009

USA : Trendul descendent continua

Standard& Poor's a facut publice valorile Indicelui Case Shiller . Raportat la primul trimestru din 2008, pretul mediu pentru primul trimestru din 2009 a scazut cu cu 19.1% inregistrandu-se astfel cel mai mare declin din istoria de 21 ani a indicelui. David M. Blitzer,  seful Index Committee din cadrul  Standard & Poor’s  declara : 
"Based on the March data, however, we see no evidence that that a recovery in home prices has begun.”
Preturile au revenit la nivelul ultimului trimestru din 2002 inregistrand o scadere de 32.2% fata de varful din al doilea trimestru al lui 2006.  Per ansamblu indicele Composite 10 a inregistrat o scadere fata de februarie de 2.1% iar indicele Composite 20 o scadere de 2.2%.
Fata de maximele istorice inregistrate, scaderile pe orase le-am sintetizat in tabelul de mai jos:



Reiau si graficele :

Indicele Composite-10 CSXR (cele mai mari 10 orase americane)


Evolutia indicilor imobiliari pentru orasele care intra in calculul indicelui Composite-10 CSXR


Edit- 28 mai Pentru a intelege mai bine care este nivelul la care trebuie sa se ajunga si care va fi evolutia ulterioara, repostez graficul cu preturile caselor din SUA intre 1890 - 2007 realizat de catre cel care a creat indicele S&P Case/Shiller , Robert Shiller:

miercuri, 20 mai 2009

Test: Pretul pe metrul patrat pe zone pentru apartamentele de 2 camere

Putin javascript si google api si ar trebui sa avem tabel interactiv cu preturile pe zone:






Zone:





Ultracentral

Central

Aviatiei

Baneasa

Berceni

Brancoveanu

Colentina

Crangasi

Dr.Taberei

Ferentari

Ghencea

Giulesti

Giurgiului

Iancului

Militari

Pantelimon

Rahova

Titan


marți, 19 mai 2009

Update(intarziat): Colliers BREI pe aprilie

Am ramas dator cu actualizarea Colliers Brei pe aprilie. Dupa o scadere de 15%, indicele arata acum o crestere de la 1361 la 1364. Nu este cine stie ce, dar ne da un indiciu asupra "corectitudinii" realizarii indicelui. In primul rand:

1. In martie scaderea NU a fost de 15%. Statistica mea pe anunturile din anuntul.ro arata ca preturile apartamentelor au scazut in martie fata de februarie cu 6.5% la pretul general si 6.8% la pretul pe metrul patrat.
Statistica realizata de mine pe anunturile de pe az.ro indica o scadere de 5.8% la apartamentele de 2 camere. De la 6% la 15% e cale lunga.

2. In aprilie preturile NU au crescut. Statistica de pe anuntul.ro indica o scadere de 2.9% la pretul general si 4.55 la pretul pe metrul patrat. Statistica pe anunturile de la AZ.ro indica o scadere de 1.54% la apartamentele de 2 camere.



In fine. Am pus mai jos graficele



Graficul pe componente:



Asadar mare atentie. Ceea ce se intampla acum seamana foarte mult cu un "bull trap" clasic.



De ce spun asta:
1. Romania este oficial in recesiune, iar cifra scaderii produsului intern brut este mai mare decat orice previziune facuta pana acum : -6.4% Recesiune inseamna scaderi de salarii, somaj etc, premise "numai bune" pentru reluarea cresterilor de pret.
2. Nici vorba de relansarea creditarii. Mai mult decat atat, exact asa cum era de asteptat, banii sint scosi din tara de catre bancile straine in ritm accelerat : din septembrie pana in martie au fost scosi din tara 2.3 milarde de euro, fiind adusi numai 918 milioane euro. Bancile straine scot orice euro pe care pun mana
edit - 3. Uitasem "bomboana de pe coliva" - Bilant la targul imobiliar: un singur apartament vandut.

Perspectivele pentru romania sint sumbre. Probabil si anul asta se va face dezmat electoral urmand ca la anul sa platim oalele sparte, exact cum s-a intamplat si la alegerile din toamna trecuta.

vineri, 1 mai 2009

Comisia nationala de prognoza : Recesiune in 2009 de 4%

Dupa cum era si de asteptat, aceasta mama omida a economiei romanesti (ma refer la Comisia Nationala de Prognoza) a modificat pentru a doua oara in acest an cifrele pentru principalii indicatori macroeconomici. Ce au descoperit dansii :

-PIB-ul se va contracta cu 4% dupa cum urmeaza :

Industria : -10%;
Agricultura : -2.9% (dupa o crestere de 21.4% in 2008);
Constructiile crestere cu 2.9% (dupa o crestere de 26.1% in 2008);
Serviciile : -2.2%;

Rata somajului va creste de la 4.4% la 6.8%;
Castigul salarial real va scadea cu 1.9% (dupa o crestere de 13.9% in 2008)

Acum imi pun intrebarea : daca in toamna anului trecut aceiasi ghicitori in stele ne prezentau o crestere a pib-ului in anul acesta de 6.5% si in numai cateva luni acesti 6.5% s-au transformat in -4%, in cat se vor transforma acesti -4% peste, sa zicem, sase luni?

In alta ordine de idei, se impune revizuirea graficului comparativ intre preturile apartamentelor si mersul economiei :