joi, 20 decembrie 2012

Programul "Prima casa" va ramane doar pentru locuintele noi


....daca guvernul Ponta isi va respecta programul de guvernare recent publicat. Proiectul ar urma sa-si schimbe numele din "Prima casa" in "Noua casa".

Am extras din graficul evolutiei preturilor imobiliare din 1996-prezent momentul in care a fost introdus programul  "Prima casa". Observati ce scadere brusca pana la anuntarea programului, si ce inversare la fel de brusca a trendului  a produs anuntarea acestui program in 2009.
Odata luat piciorul de aceasta veritabila  frana a scaderii preturilor imobiliare, punctul de  oprire din scadere va fi momentul  intalnirii cu fundamentele economice. La ce nivel se vor opri?
Spre exemplu, in Anglia, in varf de bula imobiliara, raportul dintre pretul mediu al unei proprietati imobiliare si venitul mediu anual al unei persoane era 5,84. Raportul pe termen lung era 4. Calculati cat este la noi acum..





joi, 6 decembrie 2012

Trompeta INS canta din nou fals in prag de alegeri

"INS a confirmat creşterea PIB cu 0,2% în primele nouă luni, anunţată în noiembrie, evoluţie susţinută de creşterile din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, de servicii administrative sau de suport şi imobiliare, agricultura şi scăderea exporturilor influenţând negativ PIB"(sursa

 Daca ar fi sa te iei dupa comunicatul emis de Institutul National de Statistica ai crede ca cine stie ce mare putere tehnico-stiintifica a devenit Romania, sectorul imobiliar(!) a crescut si tara sta pe roze.
Deschizand bine ochii iti dai insa seama ca duminica sunt alegeri si totul trebuie sa arate roz. Doar guvernantii nu au stat cu mainile in san ci au facut tot ce le-a stat in putinta pentru propasirea neamului romanesc. Dupa alegeri, Dumnezeu cu mila...