Inainte de a trage concluzii despre evolutia pe termen lung a preturilor imobiliare, unii bloggeri economici ar trebui sa aprofundeze "adevarata" evolutie pe termen lung, nu doar cea din 1992 pana in prezent, perioada in care a avut loc cel mai mare "buboi" imobiliar al istoriei (balonul imobiliar american incepandu-si ascensiunea in anul 1997).
Asadar reiau graficul realizat de profesorul Robert Shiller, creator al indicelui imobiliar Standard & Poor's , alaturi de Karl Case, grafic care surprinde evolutia imobiliarelor americane din 1890 pana in prezent :
Sau poate ar vrea bloggerii economici sa-si readuca aminte de evolutia buboiului imobiliar japonez, cel mai mare balon imobiliar de pana la cel american :
...sau poate evolutia balonului imobiliar romanesc?
O sa va spun eu concluzia : acum, cand balonul american nu este pe deplin dezumflat, preturile sint cu 30% mai mari in termeni reali decat erau in 1890. Asadar 30% in 119 ani. Cam 0.22% pe an... pe termen lung ... Inainte de buboi, in 1997, erau cu 10% (!) mai mari (in termeni reali) decat in 1890.
Bloggerii economici inca nu au aflat ca locuintele se scumpesc in termeni reali la modul exponential inca de pe vremea lui Stefan cel Mare? :) Eu nu pot sa inteleg ce atata filosofie, preturile locuintelor vor fi mereu legate de veniturile populatiei, e o chestiune de bun simt. Aberatiile din ultima vreme au fost favorizate de anumite conjuncturi pe care le stim cu totii dar vor marca si ele corectia cuvenita... De fapt, procesul a inceput inca de anul trecut (pt. Ro).
RăspundețiȘtergere