marți, 14 aprilie 2009

Experiment : BREI Vechi 2005-2009 VS IndexImobiliar 1996-2009

Din intamplare am dat peste un PDF foarte interesant despre BREI (descriere, grafice etc). Am schimbat baza de calcul pentru indicele de pret calculat de mine pentru perioada 1996-2009 astfel incat 100% sa fie aproximativ in prima luna din care a inceput Colliers realizarea indicelui (Februarie 2005 intrucat mie imi lipseste luna ianuarie 2005). Pana in 2008 valorile BREI sint calculate trimestrial. Ce a iesit :



edit: vad ca nu mai apar probleme la graficele interactive daca lipsesc date din serie asa ca pun si varianta vectoriala a comparatiei :

27 de comentarii:

  1. Interesanta reactia bufonului la http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=373551&view=findpost&p=6346673

    RăspundețiȘtergere
  2. Open challenge: cea mai amuzanta predictie (neindeplinita, evident) a lui punkt

    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=373551&view=findpost&p=6346945

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe vremea aia nici nu stia ce e aia inflatie, cu toate ca i-am expicat ca la retarzi(am indoieli ca intre timp a aflat), ce e ala ciclu economic, ce e aia recesiune, e distractie mare daca ii urmariti postarile de acum un an... Imi vine sa rad, cica punea tara la cale cu mine cand de fapt singura lui preocupare era sa-mi mai stearga o postare, sa-mi mi dea un warn, sa-si mai lase caţeii sa-mi umple topicurile de noroi... insa noi sa fim sanatosi, el a ramas cu rata la apartamentul de 3 camere din Titan pe care a dat 125.000E in toamna lui 2007(acum face vreo 70.000), chiriile scad de la o luna la alta (nu uitati ca vechiul apartament de 2 camere nu l-a vandut ci il tine inchiriat ca sa-si mai acopere din rata de la banca)... vorba aia, ce stim noi, frustratii imobiliari, sintem niste prosti ca am ales sa spunem pas pe varf de bubble... apropo de speculanti, cine credeti ca isi facea planuri de propasire in vara lui 2007?

    RăspundețiȘtergere
  4. @renderman

    Asta se întâmplă când faci "discriminare neuronală". Adică, pui la treabă un singur neuron, neuronul imobiliar, îl suprasoliciţi, şi când te apuci să generalizezi recurgi şi la neuronii "relaxaţi", dar... în van.

    E şi cazul luiTrump: E un moment foarte bun pentru a-ţi cumpăra o casă. Ai putea să-ţi pierzi singura casă, dar vei sfârşi prin a rămâne cu una mai bună".

    Deci, dacă-ţi pierzi SINGURA casă, vei rămâne cu UNA mai bună, în contextul aserţiunii bazate pe "neuronul imobiliar".

    Reîntorcându-ne la punkt, interesantul specimen ne transmite că România va avea o infrastructură de nivelul Germaniei, când preţurile cloacelor vor fi atins maximul din Calea Lactee. Totuşi, aşa cum nu e cazul ca România sa fie şi altceva decât teren arabil, e destul de plauzibil să estimăm că şi cloacele româneşti ar putea avea cel mult valoare... sufletească.

    P.S. "Dinupatriciu" de pe sp e acelaşi ... neuron cu turbo-dweller-cristianco.

    RăspundețiȘtergere
  5. @renderman:
    :))
    O vazusem.
    Numai ca nu intra la capitolul predictii. Conform a ceeace scrie, sint doar visele lui (poate si-a dat si el singur seama ca sint prea absurde ca sa devina realitate).

    RăspundețiȘtergere
  6. renderman, gasisem si eu tentativele de propasire punktiforme asta dupa ce m-a distrat alegerea foarte profesionala a id-ului de yahoo, cristi_arhitectul chiar inspira incredere.

    AC, dinupatriciu are o evidenta inrudire de stil cu trabant, lipseste doar scrierea "fonetica" a englezismelor gen "rial isteit".

    RăspundețiȘtergere
  7. Evident, am fost din nou banat (numai 3 zile). Probabil ca din cauza ca am avut tupeul sa sugerez ca un contract de apartament nou in ansamblu rezidential valoreaza (in scopul cesiunii) fix cat un petec de hartie igienica.

    RăspundețiȘtergere
  8. Portretul babalistului in opinia lui punkt arhitectul:


    O categorie de speculanti cu care se confunda babalistul sunt cei: limitati in cariera, limitati in perspective, limitati in vointa si prea speriati d'atita limitare incit vor sa plateasca putin.

    Sunt cei din:

    - piete cu sacosa din textile, vizitind taraba dupa taraba, neputindu'se hotari, oftind, urmarindu'i pe ceilalti cu privirea atent.

    - restaurante care au un nod in git citind meniul dar isi inabusa emotia doar sa dea bine la domnita.

    - benzinarii care scutura atent pompa si se apleaca privind mai usor in pretiosul orificiu pt. confirmarea gravitationala a ultimei picaturi. Ii auzi zanganind agresiv cu garguiul, lovindul in mod repetat orificiul rezervorului.

    -sunt cei din taxiuri cu gura uscata incercind sa anticipeze urmatoarea configuratie de digiti de pe contoaru' taximetristului.

    - sunt cei care'si imbraca masina cu prelata in parcare seara de seara pt. a proteja vopseaua pe. urmatorii 15 ani si pt. vizite rare la spalatorie si regreta cind ploua.




    http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=534889&view=findpost&p=6356632

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta e mai degraba portretul pesionarului, punkt s-a inspirat din familie probabil. Acum sa-l rugam sa ne faca portretul pensionarului creditac sa vedem ce iese ;-) Va puteti imagina platind rata la banca la 60-65 de ani?

    RăspundețiȘtergere
  10. Renderman, poate te intereseaza linkul urmator:

    http://www.trafic-de-idei.net/2009/04/09/imobiliare-inflatie-si-salarii/

    RăspundețiȘtergere
  11. O mica palma pe obrazul lui punkt pe aria de abuzuri si, daca vreti, o confirmare din partea unui supermoderator ca ceea ce face punkt precum si regulamentul nascocit de el pe aria de imobiliare nu sunt tocmai in regula!

    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=537891&st=0&gopid=6383922&#entry6383922

    Punkt a primit instructiuni sa-si ajusteze regulamentul propriu ca sa nu contravina regulamentului general softpedia si a fost invatat care este diferenta dintre "locatie" si "my website". Eu stiam treburile astea... oare punkt, ca moderator, nu le stia sau le ignora intentionat?

    RăspundețiȘtergere
  12. Te lupti cu morile de vant. Verifica cine a inchis topicul meu de la abuzuri impotriva lui punkt (primul dintre ele). Sau vezi cati supermoderatori au intervenit in celalalt topic de la abuzuri (de sub topicul tau) de pe 21 pana acum .

    RăspundețiȘtergere
  13. Distactiv, punkt a fost urecheat si luat peste picior de doi supermoderatori in ciuda faptul ca s-a zvarcolit din rasputeri.

    Pe rand:

    1) nu face diferenta intre "locatie" si "website"... si e clar ca e o problema care tine de intelect subnutrit, nu de reavointa.

    2) zice ca face trimitere la regulamentul *general* dar de fapt da copy / paste din propriu regulament schiop de pe imobiliare si, in turbarea lui, nu realizeaza diferenta. Chiar si asa ramane in picioare problema de la 1).

    3) se abereaza cu aminitri din copilarie, cu ce i-a facut lui unu si altul cand era baba fata (deci e frustrat).

    4) nu intelege care este "abuzul" si bolduieste expresia "rugaminte"... aparent nu-l duce capul ca o rugaminte urmata de citez "Oricare alte discutii in sensul asta nu'si au rostul" nu este tocmai o rugaminte.

    5) schelalaie la "staful" SP cum ca as avea o derogare speciala pentru "bisnita cu laptopuri". A big LOL, copile, in plus staff se scrie cu doi de "t", e bine de stiut pentru vorbitorul de romgleza punkt.

    6) ultima dar cea mai delicioasa... trebuie citat si subliniat: Nici eu, nici Astrul nici asxxl, desi avem situri personale sau ale societatilor pe care le reprezentam in viata civila(...)OMG, baiatul asta isi inchipuie ca are doua vieti: una civila unde isi aplica cunostintele acumulate la Spiru si alta mai militaroasa unde joaca rolul de razboinicu' luminii pe SP.

    In concluzie, putina transpiratie pe fruntea ingusta a lui cristi_arhitectul punkt (de la care tocmai primesc un PM penibil) a meritat efortul.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am o curiozitate in legatura cu punkt si cristianco, poate ii stiti voi in viata reala:

    Chiar au apartamentele si creditele de care vorbesc?

    La halul in care se ataca, cred ca avem de-a face cu doi oameni cumplit de prost platiti, care isi varsa frustrarile locative si, printr-un ciudat proces de gandire, isi imagineaza ca pot plati preturi foarte mari pentru ca sunt , nu-i asa, masculi alfa, desi nu si-ar permite nici 10k sa dea pe ceva :)

    Mai mult, cristianco imi spune pe forum, dupa ce il fac pitic (vezi poza de la Manole)(recunosc, nasol din partea mea), ca are 1.8, dupa care descopar un thread cu "vand clapari marimea 41, AM schiat doar 2 zile cu ei". Acum, eu am 45 la picior la inaltimea aia, deci observatia mea, desi nesimtita, a fost spot on, si omul are grave probleme si frustrari legate de fizic.

    Refuz sa cred ca un pseudoarhitect de la Haret si un autointitulat economist pot avea salarii de 2-4k euro in tara asta. Si nu, nu din frustrarile mele, eu vreau sa fie toti bogati, dar astia cred ca mint :)

    Ca o mostra din gandirea lui cristianco, ne face observatia ca s-au "pierdut" 60 de miliarde de euro din scaderea preturilor, care "ar fi fi irigat economia". Pai e calcul de tampit, oricum nimeni nu mai era dispus sa plateasca din primavara lui 2008 preturile cerute, banii n-ar fi existat niciodata oricum.

    RăspundețiȘtergere
  15. "Refuz sa cred ca un pseudoarhitect de la Haret si un autointitulat economist pot avea salarii de 2-4k euro in tara asta. Si nu, nu din frustrarile mele, eu vreau sa fie toti bogati, dar astia cred ca mint :)"

    Dar ce, au facut ei astfel de afirmatii?
    Si in plus, chiar ai impresia ca iti trebuie 2-4k euro lunar ca sa intretii un credit de, sa zicem, 85kE la banca? Merge si cu 800E. Trimiti 700 direct la banca, de restul platesti intretinerea si daca e vara si curentul, iti mai dau babacii 3-400E/luna (ca trebuie si ei sa se sacrifice pentru bunastarea puiutului lor, doar nu poate sa-l lase fara apartament), din care ajunge de mancare, de transport (mai ales ca la RATB nu prea circula controlorii) si eventual de un suc la terasa o data pe luna, cu colegii. Ce, tu n-ai fost student? Tu n-ai mancat paine cu gem?

    Iar daca mai ai si nevasta/prietena (cristianco e exclus), se fac doua salarii. Cel mai mare dintre ele se trimite la banca, iar din restul se traieste. In felul asta scapa si babacii ieftin (daca traiesc din pensie, sint chiar boieri sa nu trebuiasca sa puna lunar bani pe cardul tau). Si viata e ieftina - bani pe taxi nu dai, ca oricum nu iesi in weekend in oras, ca acum esti om serios, ca ai casa ta. Ce, te tii de prostii? Si oricum ai femeie in casa, nu trebuie sa vrajesti pe alta si nici pe asta nu trebuie sa o rasfeti, ca n-aveti din ce.

    Vezi ca se poate?
    Mai grav e daca iar mai sare euroiul in sus la BNR. Ca salariul nu vine in euroi, dar rata da.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim:

    Punkt a zis ca are salariul de 4000 de euro, iar cristianco "peste 1500". Their own words.

    RăspundețiȘtergere
  17. Fara comentarii:

    Un membru marcant si pretios al comunitatii softpediste, in speta dl Korneophoros, se alatura clubului baietilor veseli definitiv.
    Motivul suspendului il reprezinta atitudinea obsesiv debila in privinta politicilor de preturi din piata imobiliara, numeroase OT, obositoare chiar, atitudini jignitoare si ofensatoare fata de alti useri cu opinii diferite, aluzii speculative si jignitoare la adresa moderatorului, opinii agresive cu dedicatie a tot ce inseamna: dezvoltator, proprietar, constructor sau specialist in domeniu. Asteptam clonele.
    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=423908

    RăspundețiȘtergere
  18. @renderman

    Am observat ca n-ai mai actualizat statisticile de 2 saptamani. Cand ai timp poate mai dai un "refresh".

    thks

    RăspundețiȘtergere
  19. Luni cred ca o sa incerc sa-mi fac ceva timp sa pun statisticile, oricum anuntul a avut vacanta pana ieri...

    RăspundețiȘtergere
  20. Gopo, ai reusit pana la urma, nu? Senzatia mea este ca de tine nu scapa asa usor arhitectu', corect?

    Userul The Gopo a fost definitiv suspendat pt. atitudini ostile fata de alti useri care au contractat apartamente in diferite ansambluri, promovarea unor posturi ce produc disconfort acestora in mod: repetat, cretin, debil, sistematic, ritmic. Practic prezenta lui pe SP are un singur scop si incapacitatea acestuia de a dezvolta discutii pe teme variate il califica drept un "flamer" redutabil, bine antrenat dar total lipsit de diplomatie si atitudine proforumista.
    Acestea fiind spuse, turma lu' debilman a fost "definitiv" inhibata temporar. Asteptam clonele.
    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=423908

    RăspundețiȘtergere
  21. Intr-adevar, adevarul crud creeaza disconfort, daca ai fost bizon si-ai cumparat cioara de pe gard de la divelopari de Mumbai :))
    In opinia lui punkt ar fi trebuit sa le spun la fostii viitori proprietari de la Asmita ca totul e ok, ca totul se rezolva, nu e nici un motiv de ingrijorare. coldplay si dinupatriciu asa fac, si uite, au beneficii: pot sa jigneasca pe oricine fara risc de suspendare ;)

    RăspundețiȘtergere
  22. Punkt, moderatorul manipulator de pe softpedia, a pornit in cautarea "optimismului". A scurmat in disperare si a gasit un articol care s-a gandit el ca se potriveste tocmai bine, articol intitulat "Cine trebuie sa-si cumpere casa sa nu mai astepte". Ud de emotie a si zamislit un topic in care viseaza la "bottom" fara sa mai verifice data mizeriei... si anume ianuarie 09 :-))

    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=540066

    Concluzia? Desi or exista manipulatori destepti, in mod clar ei nu activeaza pe piata imobiliara din Romania si nici nu au cont pe softpedia.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu intelegeam de ce mesajul scris, pentru care am fost banat definitiv de catre punkt_arhitectul, nu a fost sters! Nu intelegeam pana cand m-am uitat la lista moderatorilor in aria ("Ansambluri rezidentiale") in care am scris acel mesaj total inacceptabil pentru punkt&co.:
    Forum Led by: Astrul, Kidu, as xxl(Prin comparatie, "Dezbateri / stiri din domeniul imobiliar" are Forum Led by: Astrul, as xxl, punkt)

    Apreciez foarte mult daca cineva reclama aceasta situatie absurda supermoderatorilor forumului (care nu intotdeauna l-au mangaiat pe crestet pe punkt_arhitectul) tinand cont ca nu ma pot loga.

    RăspundețiȘtergere
  24. renderman, nevermind . nu posta mesajul meu anterior (legat de posibilitatile de moderare ale lui punkt_arhitectul).

    Cica la subaria Bucuresti si Ilfov (Ansambluri rezidentiale si imobile din Bucuresti si Ilfov) ar fi:

    Forum Led by: Astrul, as xxl, Kidu, punkt

    RăspundețiȘtergere
  25. Gopo, relax... uita de Softpedia,
    Cel mai bine ar fi sa incetati sa le mai faceti page-view-uri... nu le mai faceti postari, lasati aria sa moara, e singurul mod prin care puteti sa ripostati la bataia de joc...

    RăspundețiȘtergere
  26. Asa graieste un moderator:

    Pe dezbateri colcaie de agarici care au erectii si mictiuni scurte atunci cind vad probleme de orice natura la un ansamblu. "Aceeasi" agarici care au tatii si fratii pe santier, care lucreaza in firme partenere ce ofera echipamente si materiale. Sa mor de'i inteleg.

    Asa am dezvoltat un cult national de a ne pisa impotriva vintului(...)
    Sigur punkt asta nu e ruda cu Bivolaru? Numai pisu, caca, erectii si altele sunt in gura lui cand se incinge.

    http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=251207&view=findpost&p=6415620

    RăspundețiȘtergere