Indicele de preturi calculat de catre Institutul National de Statistica pe baza preturilor reale de incheiere ale tranzactiilor imobiliare arata o prabusire de 20% a preturilor apartamentelor in Bucuresti in anul 2011.
Intrucat statistica pe care o realizez pe baza preturilor cerute si cea oficiala exista o mare diferenta, indicele meu aratand o scadere de aprox 5-6% la pretul cerut vs -20% indicele oficial, inseamna ca intre preturile cerute acum si preturile reale de tranzactionare s-a acumulat o diferenta destul de mare. Practic pretul cerut de vanzatori s-a decuplat de pretul real de tranzactionare si probabil va urma o corectie. Asta fara a lua in calcul faptul ca in continuare preturile sunt total lipsite de fundament economic, fiind sustinute la actualele valori doar de programul "prima casa"...
Graficul arata asa :
Din acest grafic se vede clar care este tendinta, urmeaza sa apara cateva articole in ziarele de specialitate "capital, etc" care vor incerca sa iti demonstreze ca gresesti si anume ca preturile s-au stabilizat.
RăspundețiȘtergereO persoana care a cumparat la inceputul programului Prima Casa poate vedea pe acest grafic cat a pierdut doar pentru ca s-a grabit sa prinda ultimul tren.
Ziarele scriu articole la comanda dezvoltatorilor, agentiilor imobiliare etc. interesati să vanda cat mai repede si la preturi mari. Preturile vor scadea! Restul e manipulare ordinară.
RăspundețiȘtergereCa veni vorba de ziare, a publicat vreunul stirea? Cel putin astea pe care le am eu in dreapta jos vad ca tac mâlc.
RăspundețiȘtergerePana acum nu am vazut aceasta stire in ziare, inca se lucreaza la masluirea datelor :)
ȘtergereCe reprezinta axa y a graficului?
RăspundețiȘtergereReprezinta sistemul opac la care a recurs institutul de statistica... in loc sa ne prezinte adevaratul pret in euro sau lei, ne prezinta un procent raportat la media anului 2009. Deci media anului 2009 inseamna 100. Valoarea 67.37 la Bucuresti inseamna ca raportat la media anului 2009, pretul inseamna 67.37%, sau, mai pe romaneste, inseamna ca fata de anul 2009 pretul apartamentelor a scazut cu 32.63%
ȘtergereExista o medie a anului 2009 pentru Bucuresti si alta pentru restul tarii?
ȘtergereAsa pare din grafic (doar daca nu cumva acum apartamentele sunt mai ieftine in Bucuresti decat in restul tarii).
Daca stii valorile acestor medii pentru 2009, nu-i dificil sa obtii graficele cu preturile in euro (sau in ce moneda sunt calculate mediile pe 2009).
Bineinteles ca exista si valorile in euro sau lei insa sunt tinute bine la secret...
Ștergerebun asa!:)
RăspundețiȘtergeremai tzii minte bro cand ne smardoiam prin 2008 cu trabant si punk pe softpedia?:).....cate wan-uri mi-am luat, pana mi-au dat ban:)...ce-or mai face baietii?
Nu stiu ce mai fac, n-am mai intrat pe softpedia de atunci, mi-a ajuns prin cate am trecut atunci.
ȘtergereOoo - da, ce mai vremuri ! :)
ȘtergereForumul ăla - sau mai exact aria de imobiliare e singura pe care am primit interdicţie ... şi de două ori nu aşa pe faza că făceam băşcălie de raţionamentele punctuleţului cu previziunea de 1 milion de euroi pentru casă "pi şentura Biucureştului" ... :D
:)0
Ștergeresi se va mai prabusi in continuare si in cursul anului 2012... urmarind scaderea preturilor pe http://www.proprietati-brasov.ro/apartamente-de-vanzare-brasov/ este lesne de inteles ca atata timp cat nu vor exista locuri de munca sigure si salarii decente, preturile pentru apartamente sau garsoniere nu au unde sa creasca... ce ne asteapta in viziunea mea este o panta descendenta de 25-30% in urmatorii 2-3 ani, asta in functie si de masurile protectioniste pe care le-or adopta guvernantii...
RăspundețiȘtergerepe cand o actualizare a graficului 1996-prezent? ca sa vedem cum mai stam :)
RăspundețiȘtergereDupa mine o sa continue sa scada inca 1-2 ani, pana incet ajung la un pret mai real, ca erau prea supraevaluate(eu vb de bm aici)
RăspundețiȘtergereuitativa la preturile din USA poti cumpara apartamente acolo sint mai ieftine
RăspundețiȘtergereFaza asta cu scaderea preturilor cand cauti din spatele unei conexiuni de net e relativa. Eu caut sa cumpar un apt cu 3 camere intr-o zona buna, eventual ansamblu nou, civilizat, curat eventual si un petic de spatiu verde...de ex in Tineretului( in zona Sincai) preturile pleaca de la 92000E, ultimul etaj, sau infiltratii, mizerie cat cuprinde...Deja caut din primavara si am obosit de atata scadere de preturi ce aud si citesc. Da, corect, preturile au scazut cu n-spemii%, dar asta ca o medie cu apt din ferentari, rahove, etc, care nu sunt putine si atarna la statistici ca o piatra de moara...dar ceva cat de cat ca lumea ioc!...asa ca speranta de a cumpara ceva cu adevarat bun in viitor e utopica.
RăspundețiȘtergereDe unde au luat preturile reale ale tranzactiilor imobiliare? Scaderi au fost si inca masive, dar nu toate contractele incheiate includ sumele reale.
RăspundețiȘtergereNotarii transmit periodic catre insse datele referitoare la tranzactii
RăspundețiȘtergereStiu asta, insa nu toate sumele din contracte sunt cele reale. sunt destule mult diminuate.
ȘtergereMajoritatea locuintelor cred ca se cumpara prin credit si nici o banca nu cred ca e de acord sa treci o suma mai mica pe contract. Probabil suma mai mica se declara la tranzactiile cash, insa cred ca pe astea le numeri pe degete. Corect ar fi ca insse sa publice si valorile efective pe orase, sectoare etc. iar indicele sa fie un instrument obligatoriu de luat in calcul in evaluarea imobiliara (practic sa devina un indice al inflatiei imobiliare)
RăspundețiȘtergereHaha, sa vedeti ce o sa fie in 2013 :)
RăspundețiȘtergereCele mai serioase oferte imobiliare te asteapta pe "www.apartamente3camere.ro". Poti sa adaugi anunturi sau sa gasesti oferte de vanzare sau inchiriere pentru intreaga tara.
RăspundețiȘtergere