miercuri, 7 ianuarie 2009

Start pentru 2009

Am actualizat statisticile cu mediile anunturilor din prima editie din 2009.

4 comentarii:

  1. Vad ca ai toate datele poti sa pui si un grafic (sau chiar toate) si cu evolutia in lei ?

    Cum noi romanii castigam in lei si cu preturile la case sunt in euro ma intereseaza pretul relativ la puterea mea de cumpararea nu relativ la euro. Vei observa ca nici un pret nu a scazut, din contra au crescut si ca de fapt ieftinirea este o himera.

    Poti sa faci graficele in lei prelund valorile dintr-un site care are cursul euro pe tot anul trecut (a acesta http://www.cursbnr.ro/grafic-valute)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam greoi startul asta sau ai reintrat in concediu? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @cristi Da, am avut un mic concediu :)
    @Florentina valorile in lei trebuie actualizate cu rata inflatiei altfel compari mere cu pere. Poate voi avea timp sa fac transformarile

    RăspundețiȘtergere
  4. Florentina, eu personal înţeleg unde baţi. Şi greşeşti.

    Piaţa imobiliară nu e la fel de lichidă cum e cea bursieră. E normal ca preţurile să reacţioneze mai greu la devalorizare. Această aşa-zisă scumpire "din leu" e doar de conjunctură. Ai văzut tu cumva o creştere a tranzacţiilor?

    Apoi, după ani întregi de exprimare în euro, e normal ca preţurile să fie exprimate în euro chiar şi în asemenea conjuncturi în care leul se devalorizează cu rapiditate. Proprietarii nu stau să-şi bată capul cu chestiile astea. Abia după ce vor aştepta alte 3-4 luni de la ultima scădere de preţ, fără să vândă, vor decide că e cazul să mai lase 5000 de euro. Şi apoi vor mai aştepta 3 luni... şi tot aşa. Pe termen lung scăderile se vor corela şi în lei, şi în euro, şi în ce vrei tu.

    Şi încă: devalorizarea a fost / este mult prea rapidă pentru a putea fi încorporată la fel de rapid în preţurile de strigare. Majoritatea vânzătorilor abia acum se trezeşte din hibernare. La 1 decembrie 2008, când îngheaţă piaţa, cursul era la 3,80. Acum, după numai o lună şi jumătate, şi în pragul dezgheţului pieţei (vine primăvara, apar din nou ofertele de vânzare) cursul e cu 13% mai mare. Dar abia acum vânzătorii scot din nou capul din bârlog. Vei vedea că în câteva luni preţurile vor încorpora scăderea de 13% necesară pentru alinierea la leu. Şi mult mai mult, fireşte.

    Şi mai trebuie socotită şi inflaţia la leu, cum ţi-a zis Renderman.

    Ceea ce se observă în această perioadă, mai ales cu prilejul firavelor norme de re-relaxare date de BNR, e faptul că maşinăria informaţională a reînceput propaganda pentru păcălirea ultimilor fraieri. Iar această gogoaşa cu "aprecierea din leu" e doar un aspect al acestei propagande care are ca scop un mic heirup necesar exit-ului câtorva şmecheri rămaşi captivi.

    RăspundețiȘtergere