miercuri, 1 aprilie 2009

Marea ţeapă

Intrucat nu mi-am propus sa transform blogul in versiunea online a otv-ului, o sa inchei postarile din seria "Softpedia". Explicatia pentru tot ce se intampla este acolo este data scurt de Bogdan Gheorghe, co-proprietar Softpedia:

Faptul ca “frustratii imobiliari” nu sunt lasati sa acopere forumul de preziceri catastrofice pe ideea ca “sa moara speculantii”, sa avem toti case mari la pret de 5 USD/bucata, dar sa nu avem cei 5 USD… mi se pare OK.


Intregul text aici

Si pentru ca tot a afirmat :

Zilele trecute ma uitam dupa un apt de 2 camere si NU mi s-au aprut deloc MICI/Prabusite preturile.
Dimpotriva….


.. ii dedic urmatorul grafic



Se observa ca in Romania nu am avut bubble imobiliar, bubble au avut americanii. Noi am avut o mare ţeapă.

26 de comentarii:

  1. Suntem alaturi de tine, Renderman, inca o data felicitari pentru munca depusa.

    Cat despre personajele triste mentionate mai jos, un click dreapta si Ignore este cea mai buna optiune de acum inainte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Render, am fost martor la tot ceea ce ai indurat pe SP si cate piedici ai avut in publicarea indexului pe forum.
    Practica manipulari folosind princiul crede si nu cerceta a fost demolata, cel putin pe internet, de munca depusa de tine.

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari pentru ceea ce faci si spor la treaba in continuare

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo Rend, felicitari pt toata munca ta! Ma bucur ca am avut prilejul sa te "cunosc" pe tine si pe manole, exact cand am avut mai mare nevoie. (aveam deja dosarul preaprobat pt un credit ipotecar, urma sa duc actele apartam; noroc ca m-ati trezit la timp). Tare ma bucur ca nu te-ai lasat dat la o parte de punckt si alde ca el.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Renderman, nu te lasa tulburat de rautatea si nesimtirea unor homunculi.
    Parerea mea despre postul dlui Ghoerghe imi permit sa o redau mai jos, copiind mesajul pe care l-am postat pe blogul dmoniei sale si care cred ca nu va fi publicat niciodata (is still "awaiting moderation"). Keep up the good work, we all need you!

    "@ Bogdan Gheorghe
    Lipsa dvs. de logica ar fi induiosatoare si ilara, daca nu ar fi de-a dreptul terifianta, stiind ca detineti controlul asupra unuia dintre cele mai mari forumuri romansti.
    Redau mai jos cele doua afirmatii ale dvs. care se bat cap in cap:
    1. “Sunt flatat ca cineva poate considera ca piata imobiliara isi face preturile in functie de discutiile de pe forumul Softpedia.”
    2. “Faptul ca “frustratii imobiliari” nu sunt lasati sa acopere forumul de preziceri catastrofice pe ideea ca “sa moara speculantii”, sa avem toti case mari la pret de 5 USD/bucata, dar sa nu avem cei 5 USD… mi se pare OK.” Pt ca: “Sa ne fereasca D-zeu de chilipiruri… pentru ca ar insemna ca multe sectoare ale industriei s-au scufundat.”

    Nu ati observat ca aceste doua asertiuni se bat cap in cap, facindu-va sa semanati cu un personaj caragialesc? Ele sint din categoria: “sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic.”

    Pai, din doua, una: ori SP nu are nici o influenta, in ciuda numarului de cititori, si atunci nu inteleg de ce va faceti griji ca prezentarea imaginilor catastrofice ar distruge iconomia tzarishoarei noastre, a Romaniei noastre dragi. Ori: SP are o influenta (caci prezentarea unor imagini catastrofale asupra imobiliarelor ar aduce atingere sus-pomenitei economii), si atunci demersul dvs. de sustinere a unor moderatori tendentiosi si aflati in clar conflict de interese este menit sa dezinformeze cu buna stiinta.
    Ca demersul vi-l justificati a fi sustinut de spirit civc, credeti-ma, este mai putin important si nul. Fiindca acelasi spirit civic ar trebui sa va faca sa aveti repulsie fata de cenzura ordinara practicata de asa-zisii moderatorii.
    BlacKat

    1 Apr 09 at 14:01

    RăspundețiȘtergere
  6. In timp ce dumneavoastra asteptati sa va fie publicat comentariul va anunt ca au disparut toate comentariile deja publicate (exceptandu-le pe cele sunt mai vechi de 15 ianuarie 09 si pe cel al autorului din 30 martie 09). Si erau destul de multe.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi se pare mie sau au disparut din comentarii pe blogul respectiv? Cred ca dl. Bogdan trateaza parerile divergente la fel pe softpedia: DELETE.

    Ce-i drept erau offtopic pe blogul dansului, dar totusi... dezamagitor...

    RăspundețiȘtergere
  8. Tot respectul pt. graficele realizate. Pana una alta (cand o binevoi INS-ul sa publice niste statistici) cred ca e singurul loc in care putem urmari pulsul pietii imobiliare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Puterea corupe. Mai ales pe pustani de teapa lui Cristi arhitectu (lol), C.E.C. sau Bogdan Gheorge, crescuti intr-o tara fara o istorie a respectului fata de parerea celuilalt.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Bogdan Obretin, ar fi bine sa lasi cizmele la usa inainte de a intra la mine pe blog...

    RăspundețiȘtergere
  12. @renderman

    Doar nu credeai ca punkt e de capul lui. Mai marii il sustzin, fie din interese personale, fie din ignorantza.

    Singurul motiv pentru a continua disputa asta ar fi ideea ca, avand trafic atat de mare, dezinformeaza multa lume. Si cand vine vorba de credit pe 30 de ani, nu e de gluma. Cei care-si iau tzeapa sunt condamnatzi la saracie pe viatza, fara posibilitate de eliberare.

    Dar, bubble-ul a aparut din motive financiare si a fost un fenomen global. In tzarile emergente a fost amplificat de multe ori de intrarile de capital. De-asta comparatzia grafica cu ce s-a intamplat in SUA este dramatica.

    Deci, cand privesti in perspectiva, incepe sa nu-ti mai pese de o mana de looseri pe nu stiu ce forum. Ce spun aia n-are nici un efect 'macro' :)

    Vezi-ti de treaba cu statisticile. Oricine face un search cat de cat aprofundat in legatura cu pretzurile la imobiliare nu are cum sa nu dea de blog-ul tau. Nu ai nevoie de o prezentza pe softpedia.

    RăspundețiȘtergere
  13. @john

    N-am rezolvat noi problema moralităţii, dar e de ajuns să oferi căutătorului internaut posibilitatea confirmării impresiilor superficiale.

    Softpedia&Gheorghe Şefu'&PunktCristea&Turbo/Dweller/Cezar/Olandezu/Cristianco... mission acomplished.

    RăspundețiȘtergere
  14. Tocmai am postat:

    Interviu cu Ionut Negoita: http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/ionu---negoi--a----in-romania-mai-avem-cel-putin-15-ani-de-construit-7821.html
    Din el selectez:
    [quote]Există o parte de adevăr în faptul că [b]preţurile au fost umflate, cele mai [u]umflate preţuri[/u] erau la [u]terenuri[/u]. Terenurile au fost mult supralicitate şi se ajunsese la nişte sume [u]aberante[/u] chiar.[/b]

    În schimb dacă ne referim la locuinţele noi, aici avem un preţ de cost al investiţiei. [b]V-aş putea da o plajă în funcţie de nivelul de finisaje, de nivelul de confort, ar fi undeva între 700 şi 1.000 de euro /metrul pătrat, un preţ de cost şi în care [u]este inclus şi terenul, şi utilităţile, practic o locuinţă la cheie.[/u] [/b]Cam aici ar fi preţul, când ne referim la locuinţe de un nivel normal, nu la locuinţe de super lux sau de genul acesta. Dacă avem un preţ de cost între 700 şi 1.000 de euro /metrul pătrat, practic fiecare dezvoltator şi investitor trebuie să câştige măcar puţin sau în cel mai rău caz ar putea fi vorba de o vânzare pe un număr de locuinţe din cadrul unei dezvoltări la preţ de achiziţie.[/quote]
    Daca costul de productie incluzand totul (in afara de profitul dezvoltatorului, care in mod normal nu trebuie sa depaseasca 10-15%, dar el a depasit si 200% in anumite perioade de trista amintire pentru multi, sau in "vremurile bune" pentru altii) era de 700-1000E/mp, iar terenurile erau supraumflate la pret (citandu-l pe moderatorul forumului, punkt, in multe cazuri se ajungea ca pamantul sa coste mai mult decat costul de construire), ma intreb cat costa doar constructia (excluzand terenul). 300E/mp? 400E/mp? 500E/mp? Si cum preturile la materiale de constructie a tot scazut, pretul la forta de munca in constructii a tot scazut, si terenul poate sa scada oricat (ce sa faci cu el decat sa construiesti? sa pui porumb?), ma intreb daca viitorul val de constructori, constructorii post-aterizare de pret (ca sa nu folosim cuvinte "nterzise, cum ar fi bula, balon imobiliar :D) nu vor putea construi linistit cu 500E/mp pret de livrare, care sa le asigure si un profit sanatos.


    la http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=413332&st=450&gopid=6282215&#entry6282215


    Ma intreb cat o sa reziste mesajul pana va fi "moderat".

    RăspundețiȘtergere
  15. Sylverix, vorba lui Manole, pierzi vremea aiurea pe o arie de retardati.

    RăspundețiȘtergere
  16. extraordinar graficul si articolele. le urez bijnitarilor imobiliari si patronilor softpedia un faliment cat mai dureros. renderman, la cat mai multe articole bune! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sylverix, nu cunosti modus operandi a lui punkt. Mesajul ala o sa treaca, nu e asa problematic. In general in topicul ala poti pune orice articol si daca nu bagi prea mult comentarii chiar nu are cine ce sa-ti faca.

    Totusi, te-am vazut activand pe cg si judecand dupa acest lucru cred ca zilele tale sunt numarate pe softpedia, parerea mea ca esti mai lipsit de tact decat mine sau render iar noi suntem banati. Implica-te in discutii, o sa incepi sa fi provocat / injurat de catre cristianco & restul latrailor, o sa reactionezi (pana la urma te lasa nervii) moment in care o sa vina punkt si o sa te curete pt "atitudine agresiva fata de comunitate". Nu merge sa dai report cand esti insultat deoarece reportul tau este preluat de punkt. Prima oara si ultima oara cand am incercat asa ceva impotriva unui atac total offtopic a lui cristianco, i-a spus: "Ai report pentru atac la persoana chiar daca stim amandoi ca nu vei pati nimic". Punkt mi-a editat mesajul si a adaugat un ";-)" adica un fel de "intelege batjocura fraiere, daca nu gandesti cum vreau eu atunci n-ai decat sa vorbesti sub o ploaie de flegme".

    Link:
    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=389158&st=1206&p=6211654&#entry6211654

    RăspundețiȘtergere
  18. Toti cei care au prezis spargerea bubei..., care au demonstrat si semnalat mai de la "originile" fenomenului, in practica sau nu, cu mai mult sau mai putina "tehnica" efectiva imobiliara, ca este superspecula, super-prosteala, super-smen al bancilor s.a.m.d., am fost luati la misto, contracarati, luati in deradere.

    Dupa..., cand lumea s-a lamurit, ce sa...

    Deh..., ca sunt si insi care isi pun latul ca s-a intamplat spargerea bubei, era clar. Cum vedem si in relatarea prezenta.

    Din fericire, informatia e alta acum, oamenii au vazut ce si cum..., nu mai poti fi pacaliti asa usor...Cel putin, nu asa multi.

    RăspundețiȘtergere
  19. http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=530192


    Poate te/va intereseaza :)

    Punktu' e din nou in centrul atentiei pe aria Abuzuri. Sunt curios ce/daca vor raspunde "mai-marii".

    RăspundețiȘtergere
  20. Vrei sa-ti spun eu ce se va intampla? Topicul tau de pe aria de abuzuri va fi sters rapid de un SM, asa cum am vazut ca a disparut si ieri inca unul. Nu va mai stressati cu cloaca aia. Pur si simplu pe SP nu este loc pentru "frustrati", ci doar pentru imbecili care au fost in plus si suficient de retardati incat si-au luat credit pe varf de bubble.
    Retarzii traiesc inca in lumea lor...

    RăspundețiȘtergere
  21. Render, eu zic ca omul a procedat foarte bine. Deocamdata nimeni nu a sters topicul, iar acesta are 215 vizualizari. Iar daca maine punkt mai inchide un topic, iar e la abuzuri si tot asa... pana la urma pricepe cineva mesajul. In fond si la urma urmei cine este punkt sa decida ce evolutie viitoare va avea un topic si sa-l inchida ca i se par lui verzi si uscate? E regulamentar? Este. Cum, nu e despre cum sa ne procuram droguri si femei? Nu. Atunci?

    RăspundețiȘtergere
  22. Va stresati degeaba, mesajul nu va fi priceput de catre nimeni intrucat "stapanirea" ii "impartaseste" opiniile lui Punkt. Daca nu va fi sters probabil va zace mult si bine acolo fara ca cienva sa se sinchiseasca sa raspunda. Nu cred ca este nici un SM atat de intr-o doaga incat sa se puna rau cu sefu'.

    RăspundețiȘtergere
  23. Imi inghit vorbele... topicul de la abuzuri inca nu a fost sters dar a fost sters un mesaj din el, pe tacute... cel putin un mesaj am surprins eu disparand si am intrat de 2 ori. Evident ca respectivul mesaj nu era de natura sa-l bucure pe punkt mai ales ca se incheia cu o consideratie de tipul "arhitectii sunt baieti destepti de obicei, dar punkt e o exceptie".

    RăspundețiȘtergere
  24. Cum spuneam doua posturi mai sus, Sylverix nu va rezista mult pe aria imobiliara. A durat chiar mai putin decat ma asteptam, deja omul e suspendat de catre nea' arhitect punkt.

    RăspundețiȘtergere
  25. Urat din partea lor.
    Cine se asemana se aduna iar directia este falimentul.

    RăspundețiȘtergere
  26. Vaaai ... termenul "ţeapă" a fost interzis pe Softpedia ... :)

    RăspundețiȘtergere