joi, 9 iulie 2009

Unde ne aflam?

Anul trecut pe vremea asta eram anuntati ca Romania nu va fi afectata de criza, ca sintem o tara atipica... ca economia duduie... apoi in toamna eram anuntati de catre Comisia Nationala de Prognoza ca viitorul este de aur, criza ne va ocoli si Romania va avea astfel o crestere economica de peste 6%. Se apropiau alegerile bineinteles.

Unde ne aflam acum?

Economia a franat puternic. Produsul intern brut pe primul trimestru a scazut cu 6.2% si perspectivele sint negative: si FMI si Moody's au revizuit in scadere perspectivele Romaniei.

Conform datelor INSSE Bucuresti, din septembrie pana in aprilie s-au volatilizat peste 37000 locuri de munca, cu toate ca in aceeasi perioada numarul somerilor inregistrati a crescut doar cu 937.





Salariul mediu net pe plan national a fost in mai de 1356 lei adica aproximativ 325 E. Cu 55 E mai putin decat maximul atins in luna decembrie.




In Bucuresti salariul mediu pe luna mai inca nu a fost publicat. In aprilie acesta se situa in jurul valorii de 1958 lei adica aproximativ 466 Euro.




Insa nu avem parte numai de scaderi... fata de luna mai 2008 restantele la credite s-au triplat, ajungand la 1.68 miliarde de euro.

Cat despre tranzactiile imobiliare, in primele cinci luni ale anului acestea au scazut cu 41% fata de perioada similara a anului trecut dupa cifrele Camera Notarilor Publici Bucuresti.

Acum sa revenim la oile noastre imobiliare. Asadar avem o scadere de aproximativ 40% la pretul mediu al unui apartament fata de luna iunie 2008. Statistica pe pretul median al apartamentelor de 2 camere indica o scadere de 44.35% fata de maximul din martie 2008.
Multi s-au grabit sa afirme ca s-a atins pragul de jos. Cum sta situatia in realitate?
Spuneam ca salariul mediu in Bucuresti a fost in aprilie de 466 E. In aceeasi luna, pretul mediu al unui apartament era 81.000 E. Asta inseamna un raport pret/salariu de 14.46. O valoare in continuare exagerat de mare (va reamintesc faptul ca in Anglia in varf de bubble raportul a fost 5.86; in Londra 6.43, media pe termen lung fiind 4).

Avem deci o economie pe butuci, cu somaj in crestere, cu zeci de mii de locuri de munca volatizilate, cu salarii tot mai mici, cu o piata imobiliara sucombata, preturi inca departe de fundamentele economice. Iar creditarea este (cel putin pana acum) in acelasi stadiu. De ce a incetinit scaderea preturilor la garsoniere si la apartamentele cu doua camere atunci? Raspunsul este evident legat de programul "prima casa". Avem in momentul de fata o discrepanta intre tendintele preturilor apartamentelor de 3 si 4 camere si preturile chiriilor pe de o parte si preturile apartamentelor eligibile pentru programul prima casa pe de alta parte. Adancirea recesiunii cred ca va clarifica insa lucrurile.

39 de comentarii:

  1. Salut,

    o precizare la raportul salarii / preturi.

    Astfel de rapoarte iau in calcul "household income", daca intr-un apartament 2 camere locuiesc doua persoane, atunci ar trebui sa iei in calcul 2 salarii medii.

    La nivel EU, suprafata locativa recomandata pentru o persoana este 25 - 30 m2, deci s-ar putea pondera cu aceasta suprafata pentru o persoana.

    Oricum un raport de 7 este urias.


    Somajul din Bucuresti este inca la nivel de frictiune, sunt practic doar oamenii intre 2 slujbe. Este mai periculoasa scaderea salariilor si cresterea cursului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Ce spui tu este gresit. Citez din raportul Halifax HPI pe iunie :

    3. PRICE/EARNINGS RATIO
    Ratio of the Halifax standardised average price to national average earnings for full-time male employees.


    Cifrele date de mine referitoare la raportul pret/salariu din Anglia sint din Halifax HPI.

    In caz ca nu ai vazut, nu somajul este problema in Bucuresti ci faptul ca au disparut peste 37.000 salariati din statistici si tendinta este crescatoare. Oamenii intre doua slujbe? Greul de-abia acum incepe.

    RăspundețiȘtergere
  3. un grafic cu raportul din SUA dintre preturile medii la case si veniturile per familie e aici: http://www.ritholtz.com/blog/2009/02/us-existing-house-price-median-family-income/

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mihai Marcu

    Metoda doua venituri se adapteaza in Romania la apartamentele cu 2 dormitoare, adica 3 camere. Century 21 a raportat un astfel de vis erotic pe scenariul CNP cu... "salariile creste".

    Manole a prezentat recent Tunelul lui Friggit, cu (0.9-1.1)*3 venituri medii anuale ale unei familii.

    Sa nu uitam ca romanii au pseudosalarii (cheltuielile de subzistenta au o pondere uriasa) si un fond locativ de toata jena.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este oare posibil acest scenariu: proprietarii de 3 si 4 camere vor aduce si ei preturile aproape de 60.000 euro, presati de situatia economica si in speranta ca vor vinde prin programul "prima tzeapa"???

    RăspundețiȘtergere
  6. Aici datele pentru UK : HALIFAX plc
    HOUSE PRICE - EARNINGS RATIO (All Houses, All Buyers)


    Intr-adevar in SUA este luat venitul pe familie. Din acest motiv raportul pe termen lung pret/venit este mai mic (2.7 vs 4). Lloyds(in fine, defuncta HBOS) insa calculeaza dupa cum spuneam raportul luand in calcul un singur salariu mediu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut,

    Da, am vazut acum indicele halifax, deci e comparabil la 14.

    Aveam in cap situatia din US, unde se folosete median family income, la fel cum recomanda si UN ( http://esl.jrc.it/envind/un_meths/UN_ME050.htm )

    Nu pot sa trag o concluzie acum ce se intampla cu slujbele pierdute : pleaca lumea din Bucuresti, sau se coreleaza cu cresterea inregistrarilor noi de PFA ( 26.254 la 5 luni).

    RăspundețiȘtergere
  9. de acord, criza sociala acum incepe, dupa ce bugetele de criza ale companiilor incep sa se aplice.

    RăspundețiȘtergere
  10. Indicele salariu / pret nu e aplicabil tarilor cu salarii mici... se face un indice ajustat...
    In primul rind Romania este impartitat in doau.. clasa saraca si clasa bogata! Clasa saraca nu intra in calcul .. deci e gresit sa iei in analiza salariu mediu de 400-500E/luna... ci ar trebuii luat unul de peste 1000 Euro.. in acest fel Indexul ar avea cu totul alte valori....

    RăspundețiȘtergere
  11. Amuzant.
    Si la 1000E/luna salariu mediu preturile trebuie sa mai scada cu 38% fata de nivelul actual pentru ca raportul sa fie 4.
    Nu mai spun nimic de faptul ca 98% din salariati au salariul net sub 1000E... Dupa procentele din octombrie 2008, au peste 1000 E doar 60.253 barbati si 37.488 femei. Adica 2%. In toata tara. Somn usor, trezirea va fi dura...

    RăspundețiȘtergere
  12. "Trezirea va fi dura"?!

    Hm..., este deja. Pentru "unii", din pacate, trezirea asta nu va mai avea loc (n motive, inclusiv... crucea).

    "Clasa saraca" si "clasa bogata"? Da, dar prima e...vreo 90%, ceva "mijlocei" (real sau nu) si o mica "clasa" (clica) de bogatasi (de mucava sau nu, cu ciordeli sau nu - astia din urma, rara-avis !).

    Si..."de restul, caramele".
    Vai de...

    RăspundețiȘtergere
  13. renderman,

    sunt de acord cu tine ca dintr-un anumit punct de vedere preturile sunt inca mari, in opinia mea pretul pe metru patrat al apartamentelor vechi ar avea un punct de echilibru in bucuresti intre 600 si 700 Euro... totusi aici intervin foarte multi factori.. piata noatsra imobiliara e prea imatura , ilichida si netransparenta pentru a putea estima influenta acestor factori pe termen mediu si lung..

    Odata trebuie sa ei in consideratie deprecierea puterii de cumparare a banilor... atit BCE cit si fedul si BOE etc... au extins baza monetara in draci ca sa mentina situatia.. asta insemna inflatie masiva pe teava ce se poate materializa oricind in urmatorii citva ani.. in ideea inflatiei preturile la imobiliare pot creste masin in EUR.. la fel si costul de constructie... deci FACTORI de crestere a pretului.. la fel si o potentiala relansare economica.. daca criza se termina in 6 luni si economie isi reia cresterea preturile vor creste la loc...
    daca economia o ea la vale.. putem pati a la argentina.. incapacitate de plata... si ajungem cu pretul la apartamente vechi la 4-500E/m2. MAi avem si problema bombei demografice... scaderea natalitatii in romania este masiva... o populatie in scadere are nevoie de mai putine locuinte nu mai multe... etc etc... LUCRURILE SUNT MULT MAI COMPLEXE DE CIT PAR!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. am uitat o rugaminte... renderman.. poti sa reactualizezi statistica pe zone.. a Buc?

    RăspundețiȘtergere
  15. BAlonul Imobiliar..
    Da, clasa saraca este 90%... cei care intra in jocul cumparatorilor sunt putin... dar si piata noastra imobiliara e infima in comparatie cu a altor state... daca ei un stat in care numarul celor care pot intra in joc este de 50%.. vei vedea ca si lichiditatea pietei este de 5 ori mai mare...

    RăspundețiȘtergere
  16. Renderman...

    vezi ca "Earnings"... sunt venituri brute nu nete.... noi in romania calculam la venituri nete... in state si uk e la venituri brute.. si cum la ei taxele sunt foarte mari... din start.. idexul care acuma e 4-6 devine 7-9....

    RăspundețiȘtergere
  17. @anonim 2, nu prea realizezi care sint factorii care influenteaza preturile... cresteri masive? ... cine sa plateasca acele preturi ti-ai pus problema? Intr-o tara in care 98% din salariati castigau (acum cred ca sint si mai putini) sub 1000 E net? Sint in continuare uimit de cat cat de departe de realitate sinteti, parca traiti in alta tara... Relansare economica? Ai idee cam ce se mai produce in Romania? Fa un experiment, mergi la supermarket si vezi cam cate produse romanesti poti cumpara... TARA E VRAISTE, s-a furat tot ce s-a putut fura, s-a vandut tot ce s-a putut vinde, s-a distrus tot ce s-a putut distruge. Sintem dependenti de produse de import, si culmea, nici macar nu le cumparam cu bani obtinuti din munca noastra ci le platim din credite venite din afara... Si odata ce s-a taiat robinetul cu bani economia a sucombat instantaneu...

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonimul cu indicele de inteligenţă negativ să afle că băncile nu vor găsi prea curând industriile bombă în care să investească, iar pe partea ipotecară, schema Ponzi a luat sfârşit. Nu mai sunt fraieri în lume pe care să-i creditezi în aceeaşi măsură în care evoluează numărul abandonurilor (executărilor).

    În România, victimele creditării rămân datoare... până la moarte, iar în vest, în ciuda falimentului personal, posibil în foarte multe state, odată întrat în baza de date cu faliţi nu mai pupi alt credit.

    Asta înseamnă restrângerea creditării, ori inflaţia presupune creşterea masei monetare coroborată cu creşterea banilor aflaţi în circulaţie. Dacă rămân în bănci, din motivele deja enumerate, guguştiucii de genul anonimului de mai sus pot să-şi reteze... falusul.

    RăspundețiȘtergere
  19. @randerman
    Intr-adevar datele sunt in salarii brute?

    RăspundețiȘtergere
  20. @randerman
    Daca da, atunci stii cam ce procent din salariul brut este salariul net?

    RăspundețiȘtergere
  21. In statisttica Hallifax nu este specificat daca salariul este net sau brut. Dar sa lamurim si treaba cu salariul brut. Folosind calculatorul de aici, rezulta un raport de 1.34 intre salariul presupus a fi brut - aprox 36.420 din calculele mele pentru luna iunie si salariul net. Raportul pe termen lung pret/salariu net ar deveni 4 x 1.34 = 5.36, in nici un caz 7 sau 9

    RăspundețiȘtergere
  22. Ne aflam in denial total. Vezi grevele sindicatelor si actiunile guvernului.

    Aristotel te inseli, fazani se gasesc, asta seara am intalnit un cuplu foarte suparat ca nu se incadreaza la programul prima casa decat cu 47.000 de euro.
    Degeaba am incercat sa le spun ca la anul aceeasi casa o vor lua la jumatate de pret.
    Oare de ce nu mai apare nimeni acum sa compare preturile din vest cu cele de la noi? Pentru ca ar fi in dezavantajul nostru, cumva?

    @renderman
    Atat timp cat in vest ajutorul social e la 500-700 de euro discutam degeaba despre salariu.
    Romanii au doua alternative: sa plece afara si sa obtina 700 de euro asistenta sociala sau sa se angajeze in tara si sa riste un salariu sub acest prag.
    Ai dreptate cu cei intre doua slujbe, eu niciodata nu am dat fuga la biroul se somaj, am cautat sa muncesc.
    Sunt curios sa vad ce se va intampla cand se vor termina banii pentru somaj, asistati social si alocatii.
    Va incepe revolta asistatilor social abonati?

    RăspundețiȘtergere
  23. @randerman
    Desigur, asta in situatia in care avem in vedere media. Dar o medie se realizeaza si din valori peste si din valori sub medie. NU?...:)
    Vroiam sa stiu pentru a-mi realiza propriile calcule, oricum multumesc pentru ca le-ai realizat tu.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  25. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  26. @anonim, vad ca ai dificultati in a intelege limba engleza si explicatiile modului in care este calculat raportul, drept urmare iti las ragaz sa aprofundezi tema. Poti reveni numai cu un cont valid si cu un limbaj civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  27. @Anonim:
    Masa monetara a fost extinsa deja, de ani de zile buni, de catre gasca lui Greenspan.
    Ca acum se tiparesc bani fizici (M0) ca sa mai acopere gaurile sitei, nu inseamna automat ca este sau o sa fie hiperinflatie.
    Inflatie a fost deja. Uita-te la preturile imobiliarelor din ultimii 8-10 ani in intreaga lume!

    Cine stie, poate o sa fie. Dar felul in care pui tu problema denota neintelegere a fenomenelor economice, deloc ceeace speri tu - sa arati cat de multe stii.

    RăspundețiȘtergere
  28. @Dan

    Aproape sigur aceasta va fi capcana în care vor intra proprietarii de "clocuţe" ( garsoniere, ap. cu 2 camere cf. 2 ş.a.m.d. ) care nu realizează că acum poate fi ultimul moment favorabil de exit. ;)

    RăspundețiȘtergere
  29. http://standard.money.ro/articol_103012/prima_casa____a_scazut_pretul_apartamentelor_de_trei_camere_cu_10_20.html

    Renderman, "amicul" tau de pe Softpedia nu poate accepta realitatea: "barbatia" cu care s-a aruncat sa "investeasca" 125000 de mii de euro pe un apartament vechi de cartier bucurestean, cu trei camere, i-a adus intr-un an si jumatate un randament de -50%.

    RăspundețiȘtergere
  30. @Marona

    Cine-i catastrofu', Punkt sau celălalt prostan?

    RăspundețiȘtergere
  31. Probabil... amantrei, ca-s mai multi "investitori" acolo. Oricum punkt e stresat rau, de cand cu spectrul unui examen pe bune, a dat banuri la super oferta. Mie imi da - in medie - unul la 3 postari ;)

    http://www.gandul.info/scoala/exclusiv-andronescu-pentru-gandul-diplomele-eliberate-de-universitatea-spiru-haret-nu-vor-fi-anulate-toti-absolventii-vor-da-examen-din-nou-indiferent-de-anul-in-care-au-terminat.html?3934;4643302

    RăspundețiȘtergere
  32. Catastrofu de care vorbeam e Punkt.

    RăspundețiȘtergere
  33. Dn. Renderman,

    Citeva Intrebari:

    1. Agentii imobiliari confirma ca preturile la apartamente cu 2 camere au sarit cu peste 10,000 EURO in sus... (in buc), faptul acesta nu se observa in statstica dvs. Cum credeti ca se explica acest lucru?

    2. Pe siteul de anuturi imobiliare de unde absorbiti baza de date avem de a face cu anunturi care sunt postate pe termen lung; luati asta in consideratie la intocmirea graficelor? ma gindesc ca daca pretul pietii e azi 50,000 si toata lumea posteaza la 50,000.. anunt pe net care sa stea 4 saptamini... peste 3.5 saptamini... chiar daca preturile au sarit la 60,000 eur.... anunturile vechi nu fac ca statistica dvs ( agregate medii si mediane) sa fie un "laging indicator" versus un real time indicator? Daca avem de a afce cu un laging indicator .. cit estimati ca este acesta..? 1 - 2- 4 saptamini?

    3. Statistica dvs se bazeaza pe preturi cerute. care credeti ca sunt preturile actuale ale tranzactiilor? cu 5-10-20% mai mici? Am observat ca unele siteuri au anunturi cu oferte de cumparare.. ar fi interesant daca se poate face un grafic cu preturile de cumparare... in felul acesta putem analiza distanta intre "bid" si "ask". Banuiesc ca in medie nici pretul tranzactiilor e hirtie la notar nu este corect... marea majoritate declarind mai putin pentru evitarea taxelor ( chiar daca grila acuma are uneori preturi neactualizate si platesti mai mult de cit ar trebuii).

    RăspundețiȘtergere
  34. 1. Daca agentii imobiliari "confirma" insa din anunturile din ziar reiese exact contrariul inseamna ca agentii mint. Nimic nou sub soare in privinta asta.

    2. Intr-o luna sint 12 editii. Putin probabil ca cineva sa plateasca un anunt anticipat pe 12 editii. Daca sint anunturi intarziate, cel mai probabil in maximum o saptamana sint modificate.
    3. Presupunand ca marja de negociere se mentine constanta inseamna ca tendinta este aceeasi indiferent de valoarea reala a tranzactiei.

    RăspundețiȘtergere
  35. @RON

    1. Se observă acum, probabil datorită influenţei punctului 2.

    3. Din păcate pentru proprietarii de vechi, gâştele mileniului, vor ţine de preţuri, vor rata tranzacţiile, iar tunarii cu apartamente noi în porumbi s-ar putea să vândă ceva. Oricum, programul Prima Casă atrage foarte mulţi imbecili care sunt NEELIGIBILI pentru credite ipotecare. Victimele sunt cazuri aproape excepţionale, iar creşterea preţului de ofertă agravează şi mai mult situaţia pe viitor, bottom-ul având perspective şi mai ... josnice.

    RăspundețiȘtergere
  36. Analize interesanta....

    Probabil ca uni din cititorii acestui blog au ai mult timp... de facut analize...

    are cineva raspunsuri la urmatoarele intrebari:

    1. A facut cineva o comparatie intre suma economisita de cumparator prin programul prima casa.. per total.. dupa 30 de ani de credit si costul in plus al unui apartament generat de programul prima casa..? Stau si ma intreb daca programul guvernului nu a facut ca per total cumparatorul de locuinte sa fie pagubit si nu ajutat?

    2. Azi creditele se dau pe criteriul 4.5% + Eurobor 3 Luni../ adica 1%... deci o rata totala de 5.5%... de aici rezulta cit are de platit la banca... cumparatorul mediu. etc etc... Stau si ma gindesc daca a facut cineva un stres test ... ce se va intimpla cind Eurobor revine la normal.. in jur de 4%.... ? Citi la suta din cumparatorii actuali ce se incadreaza in limitele cumpararii vor intra sub apa..?

    3. Renderman.. vad ca azi Colliers declara ca preturile la apartamentecu 2 camere au crecsut cu 15%.. lucrul acesta nu se vede in statisticile.. tale...sa fie efectul de lag chiar asa de lung..?

    RăspundețiȘtergere
  37. 1. Nu cred ca se justifica acest calcul, este evident ca programul prima casa este facut in primul rand pentru ca sintem in an electoral, pentru a mai extinde putin perioada de bull-trap si pentru a ajuta clientele politica sa scape in al 12-lea ceas de apartamentele construite. Nu traim de ieri de azi in Romania, timp de 20 ani singurul interes al guvernantilor n-a fost decat propria lor capatuire prin orice mijloace. Ii doare absolut in ©ur de faptul ca tinerii n-au case. Sau de faptul ca tara se scufunda din ce in ce mai tare.

    2. Prima casa este un program sub-prime. Raportul preturi/venituri indica faptul ca romanii nu-si permit preturi atat de mari. Un credit dat unui om care nu si-l permite este un credit sub-prime. Orice stress-test nu ar fi altceva decat o pierdere de timp.

    3. Au spus ca preturile in cartierele Militari, Titan si Iancului au crescut, lucru partial adevarat, se observa in mediile pe metrul patrat pe zone. Insa Bucurestiul nu este alcatuit numai din trei cartiere. Totusi ma uimeste cu cata usurinta sint inghitite niste informatii doar pentru ca sint lansate de o agentie imobiliara. Cu toate ca aceasta minte cu nerusinare : “Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60." ne declara "analistii" Coliers. De ce spun ca mint? 525 de anunturi din 1100 au pretul intre 25.000 si 60.000 euro. Nu mai poate fi vorba de lag la 500 oameni. Aici e vorba de manipulare

    RăspundețiȘtergere
  38. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere