joi, 1 octombrie 2009

Manipulare: campania de toamna

Citesc:

Preturile locuintelor noi nu mai au de unde sa scada, piata imobiliara atingand o limita istorica, iar in Capitala nu se vor vinde locuinte sub 900 de euro pe metru patrat, a precizat Asher Lax, manager de vanzari la grupul Adama. ) sursa - ziare.com

Nu stiu ce limita istorica viseaza domnul Lax, insa conform Colliers, pretul mediu pentru un metru patrat intr-un apartament nou este de 1674 E/mp. Asta inseamna ca pana la "istorica" limita mai este loc de scadere cam 46%. Totusi, daca dezvoltatorii nu vor vinde cu mai putin de 900E/mp, bancile mai mult ca sigur ca nu vor sta pe ganduri...
Domnul LAX ne loveste si in Ziarul Financiar :

Tot el apreciaza ca in urmatorii doi ani preturile vor creste cu 10-20% pe fondul cererii de locuinte noi. "Am foarte multa incredere in piata imobiliara", a incheiat Lax.


Care cerere este sublima dar lipseste cu desavarsire. Ba mai rau, citesc in Cotidianul:

Peste trei ani, dacă dezvoltatorii se ţin de cuvânt, oferta de apartamente în ansambluri rezidenţiale poate duce la suprasaturarea pieţei rezidenţiale din Bucureşti, ducând la diminuarea preţurilor la apartamentele vechi.
“În cazul în care jumătate din apartamentele anunţate vor fi livrate se va crea o supraofertă. Va fi un şoc pe piaţa apartamentelor vechi, nu putem estima cu cât, dar cu siguranţă preţurile vor fi în scădere, mai ales că apartamentele noi din 2012 vor fi construite cu preţuri mai mici la teren, materiale de construcţie, precum şi la manoperă, lucru ce se va reflecta în preţurile mai mici de vânzare”, ne-a spus Matei Maloş, directorul site-ului imobiliar magazinuldecase.ro.


Asadar supraoferta la locuintele noi duce la ieftinirea locuintelor vechi (!). Nici un cuvant despre faptul ca supraproductia unui anumit produs duce in primul rand la scaderea pretului acelui produs. Particularii nu au insa buget de publicitate...

Ca tot am amintit de Colliers, vad ca ne anunta ca preturile la 2 camere si garsoniere au crescut cu 15% fata de perioada anterioara programului "prima casa". Ce nu se spune in absolut nici un articol de ziar care a preluat comunicatul Colliers este faptul ca de la minumul de 1133E/mp atins in martie, pretul la apartamentele vechi a crescut doar cu 3%, pana la valoarea de 1167, conform BREI pe luna septembrie. Singurul ziar care publica cifrele brei este Business magazin. Absolut nici un ziar nu publica graficul evolutiei indicelui imobiliar BREI (pe care il gasiti actualizat la mine pe blog). Ba chiar mai mult, cateva generalizeaza afisand titluri gen "Apartamentele s-au scumpit cu 15%".

Tot Colliers ne anunta :

Chiriile din Capitala s-au scumpit in luna septembrie dupa ce, in urma cu doua luni, chiriile au ramas nemodificate, in ciuda presiunilor facute de chiriasi: "Dupa primele luni de criza, in care companiile au tot amanat decizia de inchiriere pe fondul incertitudinii, interesul se afla acum in crestere si speram sa se concretizeze in marirea volumului tranzactiilor in cea de-a doua parte a anului", explic, atunci, Marius Stefanescu, senior Broker in cadrul Departamentului Industrial al Colliers International.


In primul rand chiriile in luna septembrie nu au crescut ci mai degraba au scazut. Asta cel putin pe segmentul rezidential unde se inregistreaza cele mai mici valori din ultimul an. Luna septembrie a adus totodata si o crestere a numarului apartamentelor scoase la inchiriere.

Pe segmentul comercial este jale:

Calea Victoriei, record de scădere a chiriilor în UE: 44,8%
Spatiile comerciale stradale din Bucuresti: Chirii mai mici cu 30% si grad de neocupare de 20%
Chiriasii fac acum legea in malluri: „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”

Cat despre birouri...
Pipera Business Tower are un singur chiriaş în 13 etaje de birouri
Singuri acasă: clădirile de birouri din Capitală rămân fără chiriaşi
Cladirea de birouri Europe House din Capitala are 10% din spatii libere
Intr-adevar, se bat companiile pe spatiile de birouri...

Din acelasi ciclu al traznailor, citesc tot pe Ziare.com

Creste numarul autorizatilor de construire a cladirilor rezidentiale
Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale s-a ridicat, in primele opt luni, la 33.034, fiind cu 20% mai mic fata de cel consemnat in perioada similara din 2008, conform datelor centralizate de INS.

Nu stiu daca se incadreaza la manipulare sau pur si simplu la prostie.

Asadar speriem bizonu' din toate pozitiile, doar doar o pica ceva...

4 comentarii:

  1. pai ala vorbeste ca sa-i mearga afacerea. pentru el nu conteaza ca minte, daca prinde in laț vreun neștiutor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asher Lax... Interesant nume. Acum vedem ca e ceva la marketing pe la Adama. Derulam inapoi 3 ani. Ce coincidenta, tot un Asher Lax era mare antreprenor la RomCanada, care facea maretul proiect WestPark. Sarim 1 an. Dl. Asher Lax vinde proiectul si se apuca de ceva marete blocuri pe la Policolor. Prin 2007, cand inca era mare antreprenor-dezvoltator-omdeafaceri isi marturisea deschis admiratia fata de Adama si metodele lor de lucru. Acum in 2009 il vedem angajat. Si omul asta se apuca de previziuni? Nu e cam mare regresul de la mare boss dezvoltator la umil yesman? Sa aiba ceva contributie la asta priceperea lui in imobiliare? Sa fi dat omu' chix si si-a gasit un loc caldut? Omu' care nu a finalizat niciun proiect pe barba lui?

    Desigur, daca e acelasi personaj...

    RăspundețiȘtergere
  3. "Asadar speriem bizonu' din toate pozitiile, doar doar o pica ceva... "

    Pai nu poate sa mai pice nimic:
    1- fiindca nu mai e loc in media pentru bazaconiile imobiliare. Subiectele zilei sunt mereu altele de cateva luni si numai a imobiliare nu seamana.
    2- bizonii sunt obositi si speriati de alte cateva chesii minore, cum ar fi riscul investitional.
    3- n-ai cum sa speculezi o chestie sau alta fie ea si imobiliara, pe o piata fara lichiditati.
    4- a scazut chiar si preocuparea pentru evolutia preturilor, ce sa mai vorbim de interesul pentru finantare sau achizitie
    5- preocuparea pentru imobiliare e uitata demult, a si iesit din memoria colectva pe termen scurt. Au ramas cativa ciudati pe ici pe colo pe care-i preocupa subiectul
    6- e toamna tarzie, frig si o vreme mizerabila.

    RăspundețiȘtergere
  4. E toamna tarzie, frig si o vreme mizerbila :D
    Toate aceste anunturi sunt o combinatie de prostie si manipulare. Daca esti un om cu o inteligenta medie tot iti dai seama ca nu sunt adevarate aceste "previziuni". Daca reflectez putin mai mult, cred totusi ca balanta inclina spre prostie! :D

    RăspundețiȘtergere