sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Déjà vu

Intai a iesit stirea :
Mediul economic advers a făcut ca rata creditelor neperformante din portofoliul BCR să continue să crească până la un nivel record la finele primelor 9 luni, de 25,8%, cu 5 puncte procentuale peste nivelul din urmă cu un an. (sursa)
Stiam deja ca restantele la banci tot cresc, nu am acordat prea mare importanta articolului. Insa apoi a venit bomba :
Scandal la nivel înalt în sistemul bancar. Directori și funcționari de la BRD, BCR și CEC, cercetați pentru o FRAUDĂ de 22 milioane de euro(sursa)
Dupa o zi "caracatita" incepe sa prinda contur:
"Astfel liderul grupării, Mihai Stan, a reuşit să-şi creeze un cerc relaţional extrem de important, cerc relaţional din care fac parte funcţionari cu rang înalt din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul României, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, ANAF, Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural şi alte structuri ale statului român" (sursa)
Am o senzatie de Déjà vu...
Credit Bank. Banca Albina. Bancorex. Banca Columna. Bankcoop. Banca Religiilor. Banca Dacia Felix. Banca Romana de Scont. Banca de Investitii si Dezvoltare. Banca Turco-Romana. Nova Bank... va mai amintiti? Toate devalizate dupa scenarii mai mult sau mai putin similare de o increngatura de fosti securisti, politicieni, "afaceristi", functionari etc.

Amuzant este domnul Isarescu, cum incearca el sa ne linisteasca:
E o eroare cifra de 80% cat am inteles ca spune DIICOT ca a fost iinfiltrat in peste 80 la suta din sistemul bancar romanesc. Probabil e vorba de 0,8%. In Romania, supravegherea bancara isi face datoria (sursa).

Judecand dupa numarul bancilor devalizate sub "obladuirea" lui Isarescu, trag concluzia ca supravegherea BNR nu face nici cat o ceapa degerata. Si am presimtirea ca prejudiciul real este mult mai mare. A, si mai am o presimtire. Nimeni nu va fi gasit vinovat. Sper totusi sa ma insel...

3 comentarii:

  1. Ai nas pt chestiile astea. Poti fi mai clar?

    RăspundețiȘtergere
  2. Istoria se repeta. Aceleasi manarii, aceleasi manevre, tot noi avem de suferit.

    RăspundețiȘtergere
  3. din 10 in 10 sau din 50 in 50 e ciclica...istoria bineinteles

    RăspundețiȘtergere