marți, 14 aprilie 2009

Update : Indicele Colliers BREI pe martie

Ca de obicei, cu doua saptamani intarziere, a aparut si "mult asteptatul" indice BREI. Am observat doua chestii :
1. Pentru BREI Nou ni se spune ca valoarea a ramas neschimbata, respectiv 1784. Intrucat s-au cam incurcat in cifre, le aduc eu aminte ca valoarea BREI Nou pe ianuarie si Februarie a fost 1778E/mp, dupa cum cu onor ne-au anuntat prin propriile comunicate de presa. Rezulta un BREI total de 1359.32.

2. Pentru Brei vechi ni se prezinta cifra de 1133E/mp reprezentand o scadere cu 15% fata de luna anterioara, cea mai mare martie 2008 pana in prezent.
Ca fapt divers, scaderea intregistrata in statisticile mele a fost de 6.5% la total si 6.8% la pretul pe metrul patrat.



Graficul pe componente:

7 comentarii:

  1. Panta creşterii este egală cu cea a scăderii doar pe BREI total, unde influenţa manipulării BREI-N e covârşitoare.
    Mai adăugăm şi faptul că pe creştere nu negocia nici dracu' şi preţul de pornire era şi cel de propăşire, în timp ce acum mai putem rade 10-20%...discount şi creşterea susţinută nu mai seamănă deloc cu prăbuşirea acută.

    Bordei, nu cloacă, ci Ionuţ, Ionuţ Bordei, nici el n-a observat scăderi pe segmentul cloace n(m)oi, aşa că mi-e greu să înţeleg de ce a scăzut BREI-N de la 1809 Euro/mp care era un preţ de referinţă destul de bun şi... cu care am fi putut, foarte bine, să traversăm ... criza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu ocazia asta a fost inchis si topicul ala debil cu "bottom-ul" si concluzia este trasa de punkt: "Nu numai ca nu e bottom, dar ei spun ca scaderile s'au accelerat. Zeir iz no batam! False alarm. Pt. deliciul si satisfactia babalistilor se inchide."O mica rectificare din partea mea: satisfactia "babalistilor" era sa-ti scoata bottomul ala pe nas, lucru mai greu de facut intr-un topic inchis vitejeste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tinand cont ca BREI este asking price si nu closing price, nu e de mirare ca BREI-N ramane constant. Ai putea sa te intrebi de ce nu creste :))
    Pana nu intra cutitul la os si renunta dezvoltatorii la visurile de profit de 200% si se multumesc si cu mai putin (adica 50% sau 100%) nu va scadea.

    RăspundețiȘtergere
  4. @gopo : N-ai sesizat, BREI N chiar a crescut :)
    @dcg : S-a intamplat exact ce am postat pe Softpedia si PUNKT a sters imediat : nu numai ca nu s-a atins un bottom ci scaderea s-a accentuat. Acum a aflat si retardul ca statisticile mele sint masluite in numai in capul lui. Insa vorba lui Bogdan Gheorghe, cu onor patron SP: pe forum nu e loc de frustrati imobiliari... Le urez somn usor, insa trezirea la realitate o sa doara cam rau (daca cumva nu doare deja)...
    @AristotelCostel : in conditiile in care unii din dezvoltatorii care sint luati in calculul BREI scad pretul, dar indicele creste in valoare, nu pot decat sa afirm ca ceva nu este in regula la calculul BREI nou. Brei vechi pare catusi de cat corect...

    RăspundețiȘtergere
  5. @The Gopo: sunt total de acord cu tine ca s-au obtinut profituri foarte mari in anii trecuti dar sa zici ca acum dezvoltatorii ar mai putea obtine profit de 50...100% inseamna ca esti chiar pe dinafara. Iti spun asta din punct de vedere al unuia care face studii de fazabilitate pentru diverse dezvoltari. In momentul asta nu mai iesi pe profit. Momentan se pune doar problema reluarii construirii unor ansambluri rezidentiale pentru limitarea pierderilor, in nici un caz pentru profit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesante graficele. Felicitari. As avea totusi o mica observatie. Ai putea cumva la primul grafic (cel ce contine BREI total, mean income si PIB) sa folosesti pentru mean income si PIB datele reale furnizate de INS (cele de acum mi se par putin stranii ...).

    RăspundețiȘtergere
  7. Datele de acum sint de la Comisia Nationala de Prognoza (istoria lor o gasesti aici , deci sint cifre oficiale. Datele intr-adevar sint ciudate pentru ca "cercetatorii" de la CNP au prognozat crestere economica anul acesta, nu recesiune, asa ca in loc sa urce, probabil cele doua linii vor avea o panta descendenta.

    RăspundețiȘtergere