marți, 19 mai 2009

Update(intarziat): Colliers BREI pe aprilie

Am ramas dator cu actualizarea Colliers Brei pe aprilie. Dupa o scadere de 15%, indicele arata acum o crestere de la 1361 la 1364. Nu este cine stie ce, dar ne da un indiciu asupra "corectitudinii" realizarii indicelui. In primul rand:

1. In martie scaderea NU a fost de 15%. Statistica mea pe anunturile din anuntul.ro arata ca preturile apartamentelor au scazut in martie fata de februarie cu 6.5% la pretul general si 6.8% la pretul pe metrul patrat.
Statistica realizata de mine pe anunturile de pe az.ro indica o scadere de 5.8% la apartamentele de 2 camere. De la 6% la 15% e cale lunga.

2. In aprilie preturile NU au crescut. Statistica de pe anuntul.ro indica o scadere de 2.9% la pretul general si 4.55 la pretul pe metrul patrat. Statistica pe anunturile de la AZ.ro indica o scadere de 1.54% la apartamentele de 2 camere.



In fine. Am pus mai jos graficele



Graficul pe componente:



Asadar mare atentie. Ceea ce se intampla acum seamana foarte mult cu un "bull trap" clasic.



De ce spun asta:
1. Romania este oficial in recesiune, iar cifra scaderii produsului intern brut este mai mare decat orice previziune facuta pana acum : -6.4% Recesiune inseamna scaderi de salarii, somaj etc, premise "numai bune" pentru reluarea cresterilor de pret.
2. Nici vorba de relansarea creditarii. Mai mult decat atat, exact asa cum era de asteptat, banii sint scosi din tara de catre bancile straine in ritm accelerat : din septembrie pana in martie au fost scosi din tara 2.3 milarde de euro, fiind adusi numai 918 milioane euro. Bancile straine scot orice euro pe care pun mana
edit - 3. Uitasem "bomboana de pe coliva" - Bilant la targul imobiliar: un singur apartament vandut.

Perspectivele pentru romania sint sumbre. Probabil si anul asta se va face dezmat electoral urmand ca la anul sa platim oalele sparte, exact cum s-a intamplat si la alegerile din toamna trecuta.

2 comentarii:

  1. Daca ma uit la deficitul bugetar al Romaniei, si la faptul ca trezoreria tocmai a anuntzat o emisiune de eurobonduri, cred ca o crestere a TVA-ului, si probabil si a impozitelor, corelata cu o reducere drastica a salariilor in sectorul bugetar, este inevitabila.

    Alternativa de a tipari bani, nu mai este viabila datorita indatorarii excesive in valuta atat a sectorului privat cat si a statului.

    Asta este pozitiv pt. leu pe termen scurt (BNR va cumpara lei ca sa compenseze iesirile de capital, asa cum a facut de la inceputul anului), iar asta creeaza un oarecare optimism pe piatza imobiliara - pretzurile fiind exprimate in EUR.

    Dar pe termen lung costul mentzinerii cursului va fi prea mare, datoriile in valuta la FMI, UE si altzi creditori vor trebui platite si nu vad cum s-ar putea face asta decat prin impovararea excesiva a sectorului privat cu taxe si impozite sau printr-o devalorizare masiva a leului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Era evident din graficele tale ca avem o curgere lină dinspre Himalaya către... Titikaka, iar -15% a lovit pe sub tejghea.
    Surprinzător, şocant, incredibil, Colliers a forţat un bottom pe care l-a şi obţinut, de altfel, pe cârtie.

    RăspundețiȘtergere