vineri, 25 septembrie 2009

Material documentar pentru bloggerii economici

Inainte de a trage concluzii despre evolutia pe termen lung a preturilor imobiliare, unii bloggeri economici ar trebui sa aprofundeze "adevarata" evolutie pe termen lung, nu doar cea din 1992 pana in prezent, perioada in care a avut loc cel mai mare "buboi" imobiliar al istoriei (balonul imobiliar american incepandu-si ascensiunea in anul 1997).

Asadar reiau graficul realizat de profesorul Robert Shiller, creator al indicelui imobiliar Standard & Poor's , alaturi de Karl Case, grafic care surprinde evolutia imobiliarelor americane din 1890 pana in prezent :



Sau poate ar vrea bloggerii economici sa-si readuca aminte de evolutia buboiului imobiliar japonez, cel mai mare balon imobiliar de pana la cel american :



...sau poate evolutia balonului imobiliar romanesc?





O sa va spun eu concluzia : acum, cand balonul american nu este pe deplin dezumflat, preturile sint cu 30% mai mari in termeni reali decat erau in 1890. Asadar 30% in 119 ani. Cam 0.22% pe an... pe termen lung ... Inainte de buboi, in 1997, erau cu 10% (!) mai mari (in termeni reali) decat in 1890.

Un comentariu:

  1. Bloggerii economici inca nu au aflat ca locuintele se scumpesc in termeni reali la modul exponential inca de pe vremea lui Stefan cel Mare? :) Eu nu pot sa inteleg ce atata filosofie, preturile locuintelor vor fi mereu legate de veniturile populatiei, e o chestiune de bun simt. Aberatiile din ultima vreme au fost favorizate de anumite conjuncturi pe care le stim cu totii dar vor marca si ele corectia cuvenita... De fapt, procesul a inceput inca de anul trecut (pt. Ro).

    RăspundețiȘtergere