vineri, 25 martie 2011

Indicele oficial de preturi

Eram curios cum arata "vestitul" indice. Trebuie sa recunosc, am scotocit ceva dupa cifre prin site-ul INSSE, singura referinta la acest indice fiind intr-un comunicat de presa din iunie 2010. L-am gasit pana la urma bine ascuns in "Buletinul lunar de preturi 12/2010" dupa o cautare Google numai pe site-ul institutiei.
Mie mi se par cam "sarace" graficele... in fine, astea sunt datele oficiale, la cum isi fac treaba institutiile statului nu ma mai mira nimic.
Cifrele nu reprezinta vreun pret sau vreo valoare concreta. S-a ales ca fiind 100 pe grafic pretul mediu al anului 2009, iar daca in dreptul unui trimestru e afisata cifra 84 (am ales acest numar intamplator) se poate interpreta ca pretul mediu al acelui trimestru a scazut cu 16% fata de media anului 2009.
Cocoasa din ultimul trimestru al anului 2009 reprezinta probabil efectul programului "Prima Casa" .











Sursa datelor : Institutul Naţional de Statistică - Buletin statistic de preturi

7 comentarii:

  1. Poti sa faci o corelare intre indicele INS si observatiile tale ae pietii?

    Pe baza legislatiei transparentei activitatilor publice ore poate fi somat INS sa predea informatiile sursa pe baza carora face estimarile "oficiale"?

    RăspundețiȘtergere
  2. Astea sunt facute de femeia de serviciu de la institutul ala al graficelor. De stat. Si eu le-as ascunde...de rusine.

    RăspundețiȘtergere
  3. @iconomics, e o idee buna
    @daiscutter, functioneaza ceva cum trebuie in tara asta? Graficele reprezinta nivelul la care inteleg institutiile statului sa-si faca treaba. Ar trebui platiti tot din 3 in 3 luni. Si dupa ce ca mananca banii platiti de noi prin impozite, mai au si tupeul sa ceara bani pentru statistici.

    RăspundețiȘtergere
  4. dca valoarea este 84 inseamna ca scaderea este de 14%. te rog sa corectezi

    RăspundețiȘtergere
  5. chair 16% dupa ce am calculat de 3 ori :D

    RăspundețiȘtergere