Am adus la zi graficul evolutiei preturilor apartamentelor cu doua camere din 1996 pana in prezent. Sursa datelor o reprezinta pana in 25 februarie 2010 arhiva ziarului Anuntul de la A la Z, iar de la acea data in prezent arhiva ziarului Anuntul Telefonic.
Am facut aceasta schimbare a sursei datelor pentru ca arhiva ziarului Anuntul de la A la Z din pacate nu mai este disponibila pe site (vad ca au lasat doar arhiva pe 2011).
Pentru a intelege ce anume a influentat evolutia preturilor, am adaugat pe grafic cateva momente importante. Daca aveti si alte sugestii privind momente care ar trebui punctate va rog sa le postati la comentarii.
In alta ordine de idei, nu pot sa nu remarc asemanarea graficului cu modelul "standard" al unui bubble facut de facut de catre dr. Jean-Paul Rodrigue de la Hofstra University:
De notat totusi ca in cazul Romaniei, atat bear-tapul din 2005 cat si bull-trapul din 2009 au fost create in mod exclusiv de catre interventia statului.
Ma bucur sa vad ca din ce in ce mai multe persoane isi dau seama ce se intampla.
RăspundețiȘtergereScriam despre exact aceasta evolutie acum aprox 1 an si atrageam atentia ca suntem intr-un bulltrap.
Ce nu arata graficul este ca in functie de conjunctura, pot fi mai multe bulltraps sau mai multe beartraps.
@informatii-economice, subiectul cu bull-trapul l-am atins in mai 2009 si in noiembrie 2009 , momente cheie dupa cum vad acum.
RăspundețiȘtergere:))
RăspundețiȘtergere11 iulie 2009:
RăspundețiȘtergereConform fazelor balonului imobiliar, domnii Bocsescu şi Pogeanu ne-au adus deocamdată în etapa:
Bull Trap & Return to "normal"
... it was... me! :)
Foarte buna ideea de a insera pe grafic momentele considerate importante.
RăspundețiȘtergereEu as mai adauga data de 1 ianuarie 2002 - cand au fost scoase vizele Schengen. Chiar daca efectul nu a fost imediat, din cate tin eu minte, atunci a inceput migrarea fortei de munca catre UE. Banii castigati afara si cheltuiti in tara au reprezentat al doilea motiv ( dupa cel legat de creditare) care a dus la decuplarea preturilor imobiliarelor de veniturile angajatilor din Romania.
Personal, cred că răspunsul la această întrebare stă în legislaţia anti-corupţie adoptată în 2003. Mai precis, legea 161 din aprilie 2003, care interzicea explicit demnitarilor şi tuturor celor care pot fi asimilaţi ca demnitari implicarea în orice fel de afaceri.
RăspundețiȘtergereÎn felul ăsta clasa politică (de fapt, elita în general, din rândurile căreia se aleg sau se numesc deputaţii, senatorii, primarii, magistraţii, miniştrii, capii poliţiei, ai armatei etc. etc. etc.) au fost nevoiţi să găsească un mijloc curat de tezaurizare a averii proprii. Averile nu mai puteau fi justificate prin declaraţia: "Am afaceri de succes!"
sursa
pozna
Interesant moment, l-am adaugat. Totusi rapiditatea cu care s-au temperat preturile in momentul iulie 2005 cand BNR a emis norma 10 arata directa dependenta intre creditare si pretul locuintelor.
RăspundețiȘtergereMugur Isarescu: "Vom tampona frana la creditare"
Din hotnews, iulie 2005
In concluzie, este clar ca, in perioada verii, creditarea se va tempera, datorita efectului psihologic si faptului ca procedurile de obtinere a creditelor se vor birocratiza usor. Din toamna insa, exista premisele ca populatia eligibila sa se gandeasca din nou la creditele in valuta.
În vârf de bulă, în martie 2008 a apărut... din senin... blogul meu. :D
RăspundețiȘtergereEu vad un singur lucru : BNR e responsabila entru dublarea preturilor in perioada mij 2006 - sf 2008 prin eliminarea gradului maxim de indatorare.
RăspundețiȘtergerePur si simplu s-a stabilit legea junglei, cine zice mai mult ala sa primeasca banii de la banca.
Ţeapă
RăspundețiȘtergereDoar locul 6? Ma asteptam la mai mare :)
RăspundețiȘtergereUn fond de investitii din US explica care e pretul mediu normal, istoric, al caselor :
RăspundețiȘtergerehttp://www.fundmymutualfund.com/2007/12/analysis-what-should-median-housing.html
Ei explica ca pana in 2002, pretul mediu al unei case era egal cu 2.6-3 inmultit cu venitul mediu anual al unei familii.
Deci, daca nu se baga Statul cu o continua Prima Casa, 6 venituri anuale de Bucuresti ar reprezenta un pret mediu la care sa ne permitem sa cumparam case/apartamente.
@anonim, uite un grafic facut de mine prin 2008 : http://indeximobiliar.blogspot.com/2008/11/cum-distingem-un-bubble.html
RăspundețiȘtergereSa recunoastem ca Prima casa 4 devine pe zi ce trece o iluzie. Nici bancile, nici alte foruri nu il accepta in noile conditii. Nu-i nimic, fie-i tarana usoara, o sa avem case la preturi rezonabile si tineri mai entuziasti si cu resurse de trai mai mari.
RăspundețiȘtergereDoua observatii/intrebari. Daca inteleg bine, pretul estimat aici se bazeaza pe oferte - deci pretul cerut de vanzator. Scaderile din faza de negociere raman ascunze? Apoi - am deschis ziarul AnuntAZ si am verificat la intamplare ofertele de 4 camere - 102 din 103 oferte sunt de Bucuresti. In general majoritatea datelor sunt pe Bucuresti?
RăspundețiȘtergereOk... Scria mai sus ca e Bucuresti.
RăspundețiȘtergereeconomia este la nivelul din 2002, iar preturile la imobiliare sunt la nivel de 2006....sa mai asteptam , sa ajunga si ele unde trebuie?:))
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereAm vazut ca sursa datelor pt preturile apartamentelor cu 2 camere este anuntul de la a la z pana in 2010, iar apoi anuntul telefonic. Eu as avea nevoie de preturile imobiliare din anul 2000 pana in prezent si nu am gasit nicaieri date pentru perioada dinainte de 2008. Din 2008 exista chiar un indice imobiliar calculat, deci doar perioada dinainte ridica probleme.
M-am uitat pe anuntul telefonic la statistici si datele sunt disponibile din 2007, plus ca sunt pe subzone, nu exista o statistica pe Bucuresti ca intreg.
Iar la anuntul de la a la z exista arhiva ziarului inca din 1996, doar ca sunt pur si simplu anunturile, nu exista o statistica cu un pret mediu etc.
Vroiam sa stiu tu cum ai procedat? Ai luat preturile din anuntul de la a la z de pe toate zonele si ai calculat tu un pret mediu pt Bucuresti pentru perioada 1996-2010? Pt ca asta ar fi o munca extrem de migaloasa... Sau aveau atunci o alta statistica?
Mie mi-ar trebui preturile apartamentelor cu 3 camere pt Bucuresti, sau un indice pe total (apart, case) tot pe Bucuresti pt perioada dinainte de 2008, incepand cu anul 2000 sau macar 2005.
Ai ideea de unde le-as putea procura?
Multumesc frumos!