vineri, 15 aprilie 2011

Ghizdeanu si prognozele

      Septembrie 2008: institutia condusa de domnul Ghizdeanu (Comisia Nationala de Prognoza)  ne anunta cu mare pompa ca in 2009 cresterea economica va fi de 6,5%. Distanta fata de realitate? Pai de la +6.5 la -7.1%  (cat a fost scaderea economica din 2009) sunt cam 13.6 procente... o nimica toata.
Atat de decalibrat le-a fost ghiocul incat nici macar in mai 2009 nu le-a iesit pasenta, indicand pentru 2009 o scadere de doar 4%. Asadar dupa 5 luni ale anului n-au fost in stare sa vada care este trendul real.
   Cam asa stau lucrurile la Comisia Nationala de Prognoza (nu de alta dar am avut surpriza sa vad ca sunt unele companii care chiar iau in serios cifrele scoase din burta de acesti "specialisti" platiti din bani publici).

 Iata  ca mai nou domnul Ghizdeanu ne anunta ca a "introdus" datele (nu ne spune unde)  si ca i-a iesit tot... crestere:
  "Introducând toate datele date publicităţii de instituţiile abilitate în estimare, am făcut o reestimare în plus a trimestrului unu: în acest moment, având în vedere şi datele de la buget care confirmă evoluţia bună, creşterea pe trimestrul unu faţă de trimestrul unu 2010 este de 1,3%, ceea ce înseamnă faţă de trimestrul patru o creştere de 0,5%" (sursa - ZF.ro)
Acum intrebarea este : daca  la debutul crizei comisia a prezentat niste prognoze total rupte de realitate, fiind incapabila de a anticipa dramatica scadere economica, de ce l-as crede acum pe domnul Ghizdeanu? Si-a dus ghiocul la reparat intre timp?

13 comentarii:

  1. Pai trebuie crezut pentru ca este "abilitat în estimare". Adica are brevet de la Mama Omida.

    RăspundețiȘtergere
  2. Comisia Nationala de Prognoza este de fapt o institutie de formare a opiniei cetatenilor, de masare a animal spirits, daca omul aude pe cineva ce teoretic e de incredere ca va creste economia, atunci va dechside portofelul... va cumpara si acest lucru va avea un impact pozitiv asupra economiei.. self fulfilled prophecy! .. acest impuls economis evident este efemer.. omul cheltuie repede bani dupa care sistemul se intoarce la punctul de echilibru... iar omul e si mai sarac...

    Ca manipularea opiniei publice sa fie complete Ghizdeanu folosese fara cracnire toate datele venite de la INS... fara sa analizeze o secunda veriditatea acestora... oare chiar crede cineva la ora actuala ca in romania inflatia este sub 10%.. si totusi INS ne amageste cu 8 virgula!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Renderman si i-conomics - CNP lucreaza cu modele liniare bazate pe ultimii maxim 15 ani de economie capitalista cu reguli cat de cat asemanatoare in Romania. Datele sunt rupte de modificari metodologice iar in ultima perioada am avut o nestationaritate importanta pe trend crescator. De aici apare un bias: trendul nu se mai aplica asa ca si prognozele sunt mai optimiste decat ar trebui.
    Nu cred ca e rea vointa ci doar o metodologie de prognoza ce nu e foarte folositoare in situatii non-liniare (criza a fost declansatorul care a destabilizat sistemul de dinaintea aparitiei ei).
    @i-conomics - Inflatia e atat de mare din cauza ponderii mult prea mari a alimentelor in cosul zilnic (suntem o tara bananiera la capitolul acesta)... Renderman scrie aici de scaderile preturilor la imobiliare de ceva vreme... Sunt si alte bunuri ale caror preturi scad mult dar le observam mai rar...

    RăspundețiȘtergere
  4. @informatii-economice, CNP lucreaza dupa cum spune "sefu' al' mare" Modelele economice si nestationaritatile sunt povesti de adormit copiii. Vad ca si cei de la Eurostat s-au prins de matrapazlacuri si ne trag de urechi ca le trimitem date "cosmetizate". Doar am iesit din recesiune, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Renderman, ceva update-uri?

    RăspundețiȘtergere
  6. din grafice vad ca tendinta la oferte de vinzare e destul de stabila de ceva timp, dar inca descreste, iar la unele chirii ca a inceput sa creasca. O fi in continuare bull trap, sau lumea s-a obisnuit ca nu are access la credite si a inceput cererea mai mare de chirii?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mai pot vedea nici unul din grafice, e vreo problema cu blogul?

    RăspundețiȘtergere
  8. Erau interesante graficele, pacat ca nu prea ai timp sa le updatezi. Asteptam cu interes noutati :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesant. Pacat ca sunt numai minciuni.

    RăspundețiȘtergere
  10. Un update ?

    Multe multumiri pentru grafice!

    RăspundețiȘtergere