joi, 20 decembrie 2012

Programul "Prima casa" va ramane doar pentru locuintele noi


....daca guvernul Ponta isi va respecta programul de guvernare recent publicat. Proiectul ar urma sa-si schimbe numele din "Prima casa" in "Noua casa".

Am extras din graficul evolutiei preturilor imobiliare din 1996-prezent momentul in care a fost introdus programul  "Prima casa". Observati ce scadere brusca pana la anuntarea programului, si ce inversare la fel de brusca a trendului  a produs anuntarea acestui program in 2009.
Odata luat piciorul de aceasta veritabila  frana a scaderii preturilor imobiliare, punctul de  oprire din scadere va fi momentul  intalnirii cu fundamentele economice. La ce nivel se vor opri?
Spre exemplu, in Anglia, in varf de bula imobiliara, raportul dintre pretul mediu al unei proprietati imobiliare si venitul mediu anual al unei persoane era 5,84. Raportul pe termen lung era 4. Calculati cat este la noi acum..





12 comentarii:

  1. Eu unul, pana nu vad in aplicarea deciza asta, nu cred nimic. Nu demult s-a tot vorbit despre prima casa exclusiv in lei, insa in afara de 2-3 banci, nu ar parea sa se intample nici asta. Om vedea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. s-a introdus deja prima casa in lei, insa cu o dobanda aproape dubla fata de euro...

      Ștergere
    2. Parca tot leul este mai sigur...

      Ștergere
  2. Am spus "Prima casa exclusiv in lei", adica bancile sa renunte la prima casa in euro si sa ramana doar cu prima casa in lei.

    Si de ce e o problema ca dobanda e aproape dubla ? Nu uita ca de obicei clientii opteaza pentru rata maxima pe care si-o permit, asa ca daca dobanda e mai mare, desi rata maxima la care se va incadra creditacul va fi aceeasi, suma de imprumutat va fi mai mica, prin urmare pretul mai mic al locuintelor. De cand sunt preturile mai mici o problema pentru clienti ?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu cred ca se va pune in aplicare...oricum "Prima casa" este motorul tranzactiilor imobiliare in acest moment.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..desigur, la fel cum imobiliarele sunt motorul economiei. Parca asa se spune in bransa imobiliarilor, nu ?

      Si daca le punem cap la cap, putem spune ca Prima Casa e de fapt motorul economiei. Deci cum sa oprim motorul ?!

      Ștergere
  4. Se intenţionează să se modifice, în intervalul 2013-2016, programul „Prima Casă“ în „Noua Casă“, un proiect destinat achiziţionării doar de locuinţe noi prin intermediul creditelor bancare garantate de stat.
    „Proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi“, se arată în programul de guvernare la capitolul IMM-urilor şi mediul de afaceri, subsecţiunea consolidarea instrumentelor de garantare şi contragarantare pentru stimularea investiţiilor în sectoarele strategice, inclusiv creditarea rurala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Programul "Prima casa" a avut foarte multe solicitari! Prefer o locuintai intr-un bloc vechi!

    RăspundețiȘtergere
  6. In acest caz reusesc sa blocheze piata imobiliara pentru locuinte mai vechi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde până unde "să blocheze" o piaţă în care preţurile nu vor mai fi menţinute artificial ridicate? Care-i blocajul, anume? A, ar bloca profiturile nesimţite ale băncilor şi agenţilor imobiliari, aia da.

      Ștergere