miercuri, 23 ianuarie 2013

"Tu cat crezi ca or sa mai scada?"

O intrebare la moda... si de fiecare data cand o aud imi vine in minte cazul unui bubble imobiliar care nu si-a dat ultima suflare nici dupa mai mult de douazeci de ani  - cel japonez

Prin urmare urmariti acest grafic :


Asadar de scazut, pot sa scada si douazeci de ani. Depinde de cat de repede se ajunge la fundamentele economice.

42 de comentarii:

  1. "Da' daca cresc din nou preţurile ?"
    "Dar daca trece criza si cresc salariile ?"
    "Da' daca creste si chiria ?"
    "Dar daca proprietarii se imbufneaza si nu mai vor sa vanda la preturile alea ?"
    "Da' daca nu mai dau bancile credite la anu' ?"
    "Dar daca cresc dobanzile, ca acum is mici."
    "Da' daca vor fi credite numai in lei, nu creste rata ?"

    Lista e lunga :)

    "Ce fundamente economice, dom'le ?! Vecinu' a vandut acu 2 luni cu 58 de mii, atata vreau si eu ! Ce, m-ai gasit pe mine mai prost ?! Daca n-ai bani de ce mai deranjezi lumea ? Ce, eu cand l-am cumparat in 2007 nu era fundamentale d-inastea cum zici matale ? Ca eu, fundamental vorbind, vreau sa vand, nu ?"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vecinul dvs. a vandut cu 58 de mii, bravo lui! Acesta insa nu este un criteriu in a stabili pretul cerut la vanzare. De altfel, dumneata poti sa ceri cat vrei. Pretul il fixeaza piata, principiul ei e simplu: cerere si oferta. In 2007 cand ai cumparat dumneata oferta la vanzare era redusa, cererea de cumparare era pe trend ascendent inca si poate ai cumparat mai scump. azi lucrurile stau exact invers. Mii de anunturi cu proprietati la vanzare si doar sute de cumparatori. Dumneata ceri cat vrei, cumparatorul plateste cat poate sa-si permita. Nu scazi tu la pret, nu-i nimic, scade altul chiar interesant sa vanda. Rezultatul: ramai cu o proprietate, a carui valoare risti sa revina in cativa ani la nivelul anilor 1996. si sti de ce pentru ca acolo suntem astazi cu nivelul de trai, iar viitorul e sumbru. Mi-e dor de vremurile in care un apartament costa 40 milioane lei!!!

      Ștergere
  2. Din păcate încă există cumpărători. Deci scăderea va fi lentă. Și cei care așteaptă încep să rămână fără răbdare :(.

    RăspundețiȘtergere
  3. vor scadea in continuare , nu va temeti . Cumparatori exista inca , dar oameni care nu au muncit pentru banii aia , care au primit o mostenire , care lucreaza la stat si trebuie sa spele banii etc .

    Eu mai astept , nu ma grabesc sa cumpar ...

    RăspundețiȘtergere
  4. @dragon
    batranii vor muri mai repede (c-asa vor guvernantii) iar apartamentele si garsonierele in care locuiau vor intra pe piata, contracarand efectul nerabdarii unora.

    RăspundețiȘtergere
  5. cu cat sunt mai putini cumparatori cu atat preturile scad mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  6. din pacate toata paradigma actuala se bazeaza pe preturi mari la imobiliare.
    omu' trebuie sa munceasca toata viata pentru ceva, asta-i scopul, si casa e "ceva"-ul perfect, pentru ca fiecare (familie) are nevoie de una.
    asta da sens vietii omului, iar bancile, care faciliteaza indeplinirea acestui vis, devin un inlocuitor pentru Divinitate.
    we do god's work , vorba lui Blankfein de la Goldman Sachs.
    ...
    un mod de a ataca paradigma e sa renunte un numar mare, majoritatea, la "visul" imobiliar si sa-i lase cu buzele umflate pe mafiotii imobiliaro-bancari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Paradigma asta este o inventie recenta, iar urmarile ei le vedem cu totii. Pune un om sa plateasca bancii timp de 30 ani jumatate din salariu si vei avea 30 ani de scadere economica. Exact asta se intampla la japonezi. Este posibil sa urmam acelasi scenariu, cu voia guvernantilor, bancilor si FMI-ului.
    Din pura prostie, triada de mai sus inventeaza tot felul de metode de prelungire a agoniei. Asta vreti domnilor, 30 ani de agonie economica?

    RăspundețiȘtergere
  8. e posibil sa fie in pana de idei.
    agonia economica nu-i pentru triada, e pentru restul :/

    RăspundețiȘtergere
  9. Totusi, daca e sa fim politically correct, trebuie sa observam ca scaderile pe segmentul rezidential au fost, in cazul japoniei, in jur de 3,5% pe an, enervant de mici.
    Din fericire, in cazul nostru, scaderile au fost mai mari din 2008 incoace. Pentru ca daca ar fi de doar 3-4% pe an, ne-ar creste barbi cam mari pana s-ar ajunge la fundamente.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scaderi de 3-4% pe an in yeni dar ei se imprumuta in yeni cu dobanzi infime si de asta scaderile mici pt ca daca ar fi avut inflatiile noastre alat ar fi fost povestea.Mai tine cineva minte anii 96-97 cand au fost persoane care au vandut apartamentul si dupa un an de tinut banii in banca au luat doua?Sa imi arate si mie cineva in Romania deflatie la alimente si energie si voi fi de acord cu scaderi de 3-4% la apartamente :).Mai pe romaneste la noi scade de vreo 4 ani puterea de cumparare iar partea disponibila din salariu pt rate de orice fel e derizorie.Deci noi vom scadea cu 10% cel putin si anul asta pe imobiliar.Pot paria pe asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, vom avea cel putin 10% scadere, dar eu spuneam doar ca nu poti da exemplul Japoniei celor ce se imbulzesc azi la Prima Casa: nu vor fi convinsi de scaderi anuale de 3-4%. Bine, ei nu pot fi convinsi nici de scaderi de 10%, pentru ca vor casa lor ACUM, nu peste 1 an, 2.

      Ștergere
  11. Noi nu avem psihologia japonezilor. Romanii pur si simplu nu vor sa stea cu chirie. Asta e partea simpla.
    Problema e daca in 2013 incep sa creasca ratele astea de referinta care sunt acum la 0% pentru SUA si 1% pentru Europa. CEO de la Goldman Sachs vorbeste despre asta. La Davos s-a vorbit numai despre post-criza. Ce s-ar putea intampla ?
    -vor scadea bursele
    -va fi mai greu pentru banci sa atraga bani in depozite=vor scadea profiturile bancilor
    -banii care pleaca din depozitele de la bancile din occident vor merge peste tot, si vor ajunge si in prapadita noastra de Romanica (daca la momentul ala o sa aiba acord cu FMI)
    -cursul va merge in jos si salariile in sus
    O intrebare cheie este : cand se va intampla asta ? Cand suntem in campanie electorala iarasi ?

    RăspundețiȘtergere
  12. De unde tragi tu concluzia ca romanii nu vor sa stea cu chirie? Poate mai bine ar fi fost "romanilor li se spune de catre specula imobiliara ca romanii nu vor sa stea cu chirie." Piata inchirierilor merge in continuare.
    Apoi sa ne aducem aminte de dot com bubble, cum fed-ul a scazut dobanda de la 6 la 1.7, fapt care a pus serios umarul la umflatul balonului imobiliar - banii s-au mutat din banci in imobiliare, am mai povestit despre asta.
    Ce a urmat imediat dupa ce dobanda a fost crescuta peste 5 => colapsul pietei imobiliare - ce sa vezi, cei care luasera credit cand era dobanda sub 2 nu mai puteau sa plateasca.
    Sincer, ma indoiesc ca se va mai gasi cineva atat de inconstient incat sa creasca dobanzile prea curand. Se va repeta scenariul american : cei care si-au luat credit cat au fost dobanzile jos (deja cu un grad de indatorare intins la maximum) nu vor mai avea de unde sa plateasca => falimente bancare, adancirea recesiunii etc etc.
    In Romania preturile nu vor mai ajunge la nivelul din 2007-2008 decat cand salariul mediu net va fi de 2500E.

    RăspundețiȘtergere
  13. casele din romania par mai degraba a intra intr-o faza El-Zorab ... nashpa !

    RăspundețiȘtergere
  14. in buc pretul unui apartament se apropie de londra asa ca.....

    RăspundețiȘtergere
  15. Scad in functie de cerere si de oferta, piata regleaza pretul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Piata care nu e libera, ci distorsionata de interventia statului.

      Ștergere
  16. Din pacate inca mai exista cumparatori!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Cine vrea sa vanda cere pretul real, restul asteapta...

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu sper sa mai scada, pentru a putea achizitiona un imobil

    RăspundețiȘtergere
  19. Speranta moare ultima...deci sa speram ca vor scadea!

    RăspundețiȘtergere
  20. La noi in tara nimic nu este imposibil!

    RăspundețiȘtergere
  21. Pretul unui apartament cu doua camere in 2017 va fi echivalentul salariului mediu inmultit cu 190. Asa sa va faceti calculele.

    RăspundețiȘtergere
  22. Adica, acum salariu mediu este de 1600x190? Cred ca glumesti, ai calculatsa vezi ce suma iti da?

    RăspundețiȘtergere
  23. Este imposibil sa iti cumperi un apartament fara credit bancar.

    RăspundețiȘtergere
  24. confirm, nu se mai intelege nimic

    RăspundețiȘtergere
  25. In ziua de azi nu poti face o investitie facra un credit!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Dupa cum se vede piata s-a stabilizat oarecum la preturi de 1500-2000 euro/mp pt zona de lux, 800-1200 pt zona mediana si 650 la periferie. Nu asteptati fluctuatii majore de la aceste preturi.

    RăspundețiȘtergere
  27. Interesant cum, intr-o tara in care populatia este platita in RON, adica intr-o moneda de 4.5 ori mai slaba decat referinta la care raportati voi pretul pe mp, voi cereti preturi in euro. Cum sa isi poata permita in cazul asta cineva un apartament, cand e din start condamnat la incapacitate de plata?

    RăspundețiȘtergere