miercuri, 3 decembrie 2008

Actualizare 3.12.2008

Am actualizat statisticile cu editia de miercuri 3.12.2008

In alta ordine de idei, poate va intrebati cum a variat numarul de oferte de vanzare sau inchiriere. Iata graficele pentru numarul total al anunturilor:

  • Numarul anunturilor de vanzare:


  • Numarul anunturilor de inchiriere:





Pe langa sablonul repetitiv luni-sus, miercuri-sus, vineri-jos, observ in ultima perioada o usoara crestere a numarului anunturilor de inchiriere corelata cu scaderea numarului anunturilor de vanzare. Probabil multi retrag de la vanzare apartamentele scotandu-le la inchiriat, probabil bazandu-se pe faptul ca preturile vor reveni. Parerea mea este ca asta e o greseala, preturile nu vor mai reveni la nivelul anului 2007, iar cand se vor hotari sa vanda devalorizarea va depasi cu mult suma incasata din chirie. Mai bine ar incerca sa vanda acum, chiar sub "pretul pietei"(care o fi ala) pentru ca oricum preturile de acum sint inca mult supraevaluate si per ansamblu ar limita pierderile viitoare.


Un comentariu:

  1. Salut!
    Interesant de observat ca, daca oferta de apartamente s-a redus la jumatate in ultimele 5 luni (daca ai fi avut si datele mai vechi e posibil sa fi observat o revenire la valorile de la inceputul anului), oferta de inchiriere a crescut doar cu un procent de vreo 20%. Cred ca asta tine si de faptul ca multi aleg sa nu mai vanda acum, nu sa scoata in chirie. Oricum, daca se respecta sezonalitatea, in decembrie si ianuarie oferta (mai ales de vanzare, dar si aia de inchiriere)ar trebui sa scada si mai mult, de sarbatori chiar nu prea vinde mai nimeni.
    In plus, am eu impresia sau scaderea ofertei coincide cu introducerea noilor norme de creditare?
    As mai vedea un motiv in scaderea "ofertei". Cum tu preiei datele de pe anuntul.ro iar acolo 90% sunt anunturi false postate de agentii doar pentru "agatat" clienti, e posibil ca o data cu reducerea numarului de tranzactii sa dispara din agentiile din piata sau, oricum, banii lor de publicitate sunt mai putini, deci mai putine anunturi false, deci oferta redusa.

    Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere