marți, 26 mai 2009

USA : Trendul descendent continua

Standard& Poor's a facut publice valorile Indicelui Case Shiller . Raportat la primul trimestru din 2008, pretul mediu pentru primul trimestru din 2009 a scazut cu cu 19.1% inregistrandu-se astfel cel mai mare declin din istoria de 21 ani a indicelui. David M. Blitzer,  seful Index Committee din cadrul  Standard & Poor’s  declara : 
"Based on the March data, however, we see no evidence that that a recovery in home prices has begun.”
Preturile au revenit la nivelul ultimului trimestru din 2002 inregistrand o scadere de 32.2% fata de varful din al doilea trimestru al lui 2006.  Per ansamblu indicele Composite 10 a inregistrat o scadere fata de februarie de 2.1% iar indicele Composite 20 o scadere de 2.2%.
Fata de maximele istorice inregistrate, scaderile pe orase le-am sintetizat in tabelul de mai jos:



Reiau si graficele :

Indicele Composite-10 CSXR (cele mai mari 10 orase americane)


Evolutia indicilor imobiliari pentru orasele care intra in calculul indicelui Composite-10 CSXR


Edit- 28 mai Pentru a intelege mai bine care este nivelul la care trebuie sa se ajunga si care va fi evolutia ulterioara, repostez graficul cu preturile caselor din SUA intre 1890 - 2007 realizat de catre cel care a creat indicele S&P Case/Shiller , Robert Shiller:

4 comentarii:

  1. Hmmm, care-i faza, intre 1990 si 2000 a fost recesiune in US?
    Apoi programul "prima casa" lansat de Bush?
    Stii ce incep sa cred, ca nu este nici o criza, ca niciodata nu am fost atat de bogati pe cat ni s-a spus si ca totul e politic. Iar unii au supralicitat incercand sa-si pastreze puterea.
    Este uimitor cum societatea capitalista in care cel mai bun ar trebui sa castige si lenesul sa moara a ajuns sa promita bunastare tuturor si cere oamenilor sa nu mai vada gunoiul de sub pres.
    Urmarind evolutia de pana in '90 preturile caselor ar trebui sa revina la nivelul 2002, inainte sa inceapa circul creditarii la nivel mondial.

    RăspundețiȘtergere
  2. O observatie - Graficul nu este indexat cu rata inflatiei. Nivelul mai aproape de media istorica este cel din 1997.
    In legatura cu bunastarea, nu stiu cum e in alta parte dar in Romania toata bunastarea si duduiala ecunomiei din ani a fost o minciuna. Bineinteles ca toti politicienii n-au nici un interes sa se sparga buboiul in mandatul lor si sufla in baloane cat pot pana la terminarea mandatului, dupa care Dumnezeu cu mila...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu se poate face scara pe Y sa inceapa de la 0?
    Cum sunt acum graficele accentueaza pantele mai mult decat sunt in realitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Graficele au originea in 100% nu in 0%. In "realitate" chiar asa arata.

    RăspundețiȘtergere