marți, 22 iunie 2010

Index Imobiliar - 2 ani de statistici

   Totul a inceput in primavara lui 2008. Statistici care sa prezinte evolutia preturilor erau aproape inexistente . Anuntul.ro avea - si are in continuare - niste tabele cu preturi medii pe zone, insa nu prezenta decat mediile raportate la valorile calculate cu 6 si 12 luni in urma, total inutile daca voiai sa afli daca in ultima luna preturile au crescut sau scazut.
  
Primul index a fost de fapt un topic pornit pe forumul Softpedia. Cum spuneam, statisticile de pe anuntul nu-ti ofereau informatii despre evolutia recenta, asa ca am inceput sa colectez statisticile zilnice prin intermediul unui fisier Excel. Pentru a nu fi acuzat de masluirea cifrelor, am facut public fisierul pentru ca oricine sa poata verifica veridicitatea graficelor. Dupa cateva saptamani am putut avea o tendinta aproximativa a pietei imobiliare.
 
Totusi existau dubii referitoare la modalitatea in care sunt calculate mediile pe zone publicate pe site-ul anuntul.ro. Cateva saptamani de aprofundat limbajul de scripting PHP si interogarile tip SQL si pe 20 iunie 2008 am avut primele medii calculate de mine pe baza tuturor anunturilor publicate. De atunci am colectat si analizat 1,017,723 anunturi de vanzare si 622,026 anunturi de inchiriere.

Cam atat despre inceputurile Indexului Imobiliar. Nu-mi plac postarile lungi asa ca o sa inchei aici scurta istorie. Statisticile aduse la zi le gasiti pe paginile dedicate.

p.s. am cautat fara succes vechiul topic cu statistici de pe forumul Softpedia, probabil a cazut "la datorie".




10 comentarii:

  1. :))......deci baietii l-au sters de tot in cele din urma:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutari si condoleante pentru threadul de pe softpedia. Prin cate au trecut victimele bulei imobiliare... :) era de asteptat.

    Graficul de aici a mai fost actualizat?

    ... la nivel macro ar fi cam cel mai... crunt... de elocvent. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=376115

    RăspundețiȘtergere
  4. @AristotelCostel, comisia de prognoza a dovedit ca nu este altceva decat o trompeta electorala asadar asa zisele prognoze nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. Situatia este mult mai maro decat are curajul(sau permisiunea) sa o spuna orice institutie publica, si numai timpul va arata adevarata stare a economiei.
    In alta ordine de idei, vad ca vechiul topic de pe Softpedia a reaparut intre timp, linkul este cel dat de anonimul de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai... ar fi util graficul cu cele... petrecute. :).

    "Extrapolarea" evolutiei salariului mediu si PIB-ului o putem face mai precis... tot noi... in comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Renderman, omul care ofera ceea ce institutiile unui stat european nu sunt in stare. ;) Felicitari calduroase si tine-o tot asa!

    RăspundețiȘtergere
  7. nu ca nu sunt in stare ci nu vor. intregul program prima casa e o incercare disperata de a salva smenarii imobiliari. daca nu exista acest program nenorocit, azi mp era la juma de pret.

    RăspundețiȘtergere
  8. hehehe, ia uite ce zicea un ... membru... activ softpedist, pe acel topic:

    -------------------------
    ALF
    mesaj 22nd April 2008, 15:36
    Mesaj #18
    Active Member
    Mesaje: 1 714
    Locaţie: Bucuresti
    -------------------
    Eu nu inteleg ce doriti cu topicul asta...sunt cativa pe aici care zici ca daca tot pun grafice si previziuni (o sa cada piata!, o sa fie 5.000 apartamentul de 2 camere!, e groasa!, e criza!, etc, etc...), inseamna ca asa e d-le, gata, scade pretul la case/apartamente, o sa fie tot romanul ca si Nastase - 6 case.
    Treziti-va oameni buni. Nu scade nimic....Trezirea! . . .
    -------------

    vai mama lui de creditac, dădea el trezirea...
    hmmm.... 1714 mesaje pe softedia... ce dracu sa le ceri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mda, individul avea apartamentul scos la vanzare, a scapat de el prin toamna lui 2008...

    RăspundețiȘtergere
  10. E drept ca prognozele lor n-au nici o valoare: in toata Europa preturile apartamentelor sunt din nou in crestere si asta incepand cu septembrie 2009!!!
    In cateva luni vor exploda si la noi!!
    Cine ce interes are sa tina preturile jos?

    RăspundețiȘtergere