marți, 29 iunie 2010

Index Imobiliar VS Indicele oficial de preturi

Cred ca ati aflat pana acum de aparitia indicelui oficial de preturi imobiliare la care Institutul National de Statistica (se face ca) lucreaza de prin 2008. Hai sa vedem cum arata indicele meu in comparatie cu indicele oficial.

Conform statisticilor mele prezentate aici , media anului 2009 a fost de 1262.85 E/mp.
Media primelor trei luni din 2010, conform acelorasi date, a fost de 1199.58 E/mp.
Diferenta: 63,28 E/mp adica scadere de 5.01%.
La pretul mediu general, scaderea a fost de  6.49% (80238.58 E medie anuala 2009, 75032.3 E medie pe primul trimestru)


Ce date ne prezinta INSSE pentru Bucuresti? Fata de anul de baza - 2009 reprezentand 100 unitati, in primul trimestru al lui 2010 preturile au reprezentat 94.3 unitati, asta insemnand o scadere de 5.7% a preturilor apartamentelor.


Asdar eu : -5.01% la pretul pe metrul patrat si -6.49% la pretul mediu general , INSSE : -5.7% .

18 comentarii:

  1. Multumim pentru munca depusa. Chiar daca intru mereu aici si nu comentez, nu inseamna ca nu apreciez. Un gand bun din Cluj,

    RăspundețiȘtergere
  2. Indicele tau este mult mai relevat, mult mai util ca da si pretul, chiar daca este el doar de vinzare. Ar fi interesant ca statistica sa dea si pre de vinzare real sa vedem diferenta intre pretul cerut si pretul de vinzare actual.
    Nu pot de cit sa sper ca ai timpul necesar sa faci actualizarile mai dese asa cum le faceai anul recut nu ca in acest an o data la 2 luni...

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim 1, multumesc pentru gandul bun :)
    @anonim 2, chiar daca nu am timp sa mai actualizez de 2 ori pe saptamana graficele (asta e, nu sint platit gras din bani publici pentru asta precum cei de la INSSE), anunturile le iau (aproape) de trei ori pe saptamana.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru tot ceea ce ai facut pana acum. O munca de super calitate care merita toata stima!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. hello renderman. good work, dar p-asta ai mai auzit-o:)
    sugestie:poate ar trebui sa iei niste ajutoare voluntare pt up-date-uri.
    o sa imi configurez outlookul sa-ti trimit un doc care o sa ti se para interesant si poate te ajuta informatiile din el in statisticile tale.poate pui o adresa in clar la contact.toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Helo Renderman,

    Doar un comentariu care poate iti ajuta la explicarea diferentelor intre indicele tau si cel al INS:

    Vezi ca tu iti calculezi indicele in EUR, si ma indoiesc ca INS calculeaza vreun indice in alta moneda decat RON...

    Sper sa iti fie de folos. Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  7. Noroc Renderman !
    Felicitari pentru munca depusa de tine. Ce imi place la ideea ta e ca, tu ii "bati" pe ei (agenti imobiliari,proprietari,dezvoltatori care cer preturi nesimtite) cu propriile lor arme, adica pur si simplu afisarea preturilor cerute de ei.Mi se pare genial pentru ca, cu astfel de oameni nu poti discuta omeneste,civilizat despre moduri concrete de calcul a pretului(ex: 76 de chirii, 30% din venitul persoanei timp de 20 ani,etc, metode recunoscute peste tot in lume ca fiind edificatoare, doar la noi pe dambovita,nu). Toti vor zeci de mii de euro pt niste cotete.Culmea e ca si eu am un "cotet" din '86 de vanzare in centrul unui oras de provincie(locuiesc cu chirie de 5 ani in bucuresti)si tot imi doresc sa scada preturile.Astfel de preturi nu servesc nimanui daca nu sunt corelate cu realitatea economica in care ne aflam precum si cu puterea de cumparare.
    Daca ai un cont, mi-ar facea placere sa fac o mica donatie.
    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  8. "Vezi ca tu iti calculezi indicele in EUR, si ma indoiesc ca INS calculeaza vreun indice in alta moneda decat RON..."

    In euro sau lei, desi cred ca tot in euro, INS isi ia datele fie de la banci fie de la notari. date reale, pe tranzactii reale.
    Pretul corect oricum e sub 700e/mp, in Bucuresti, de vazut in cat timp se va ajunge aici..

    RăspundețiȘtergere
  9. parerea mea e ca la notar sunt cu 10-15% mai mici. nu bag mana-n foc dar probabil ca atat se mai scade la negociere. cine stie poate sa ne confirme? hai, vreun imobiliar care cauta penitenta p-aici?

    RăspundețiȘtergere
  10. Indicele este matematica. Deci se pot aduna si face medii cu orice cifre. Dar pt a fi util trebuie sa fie un rationament corect. Pe piaţa automobilelor lucrurile sunt mai clare. Vinzarile de automobile de super lux au avut o creştere de 300% . dar Dacia a avut o scădere de circa 50%. Dacă am face o medie otova se ppate spune ca a avut loc o creştere de 175%?? Scopul statisticii este sa aducă informaţii specifice.Dacă locuiesc in Bucuresti nu sunt interesat de căderea sa creşterea preţurilor din Petrosani legat de nu ştiu ce prime sau concedieri de la intreprinderea miniera! Mai mult, dacă am un conac la vinzare nu ma interesează
    scăderea sau urcare preţurilor la casele de paianta sau din ghetouri !! Trebuie comparate clasele de echivalenta sau " mere cu mere" ! In rezidenţiale sunt cel
    putin 4 clase de locuinţe (pt simplificare ma voi referi doar la preţ nu la locatie dotări si vechime): pina in 500 EUR/mp , pina in 800, pina in 1300 si peste. Intuitiv acceptam ca in ultimele18 luni preţurile per categorii au evoluat diferit: -5% , -10% , -20% , -40%. Media aritmetica este - 18.75% ! dacă acceptam ca piaţa tranzacţiilor este reprezentata de cele patru categorii in proportiile 70%,20%,4%,1% atunci media aritmetica ponderata este -6.34%

    RăspundețiȘtergere
  11. Ciao ms pentru indice de mult timp il urmaresc , sincer ma asteptam ca cel oficial sa fie mult mai bun decat este (2 ani pt realizarea lui + ca e platit)
    Ms incaodata pentru toata munca depusa!(sunt din Cj dar a tau e singurul pe care il urmaresc)

    RăspundețiȘtergere
  12. O privire retrospectiva incepand din 2007 asupra nesfarsitelor controverse referitoare la piata imobiliara.
    Pana la urma viata a batut filmul, si totusi disputa continua.

    http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=38&start=6

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce bine a zis-o Manole in prima postare...

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt curios ce zic S.C. EURO-EXPERT S.R.L si S.C. EXPERT VALUATION S.R.L care fac GHIDUL VALORILOR ORIENTATIVE ALE PROPRIETATILOR IMOBILIARE PENTRU ANUL 2010”, pentru Municipiul Bucuresti. Lucrarea lor e expusa pe http://www.unnpr.ro/, si practic cei care vind sunt taxati pe baza acestei lucrari. Daca pacalesc lumea cu date statistice slabe, ar trebui ei sa suporte diferenta de pret.

    RăspundețiȘtergere
  15. renderman spunea...

    "Ce bine a zis-o Manole in prima postare..."


    Linkul este tocmai bun de notat si oferit celor care inca mai cauta scuze de genul "nimeni nu stia in 2007 ca o sa vina criza". Ei bine, cativa stiau si cativa i-au ascultat. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Sint(cred ca au mai ramas) si pe SP pe aria de imobiliare o multime de threaduri despre caderea pietei imobiliare... imi amintesc ca "manole" si blogul lui erau cuvinte interzise pe arie...

    RăspundețiȘtergere
  17. @anonim : Euro expert srl nu zice nimic, si-au incasat banii grasi si ii doare probabil in pix. Iar notarilor le convine de minune grila de preturi, pt ca oricat ar scade preturile, ei te taxeaza tot la pretul scris la catastif... Probabil si la anul preturile din "registru" vor fi mai mari decat cele reale, doar nu vreti ca domnilor notari sa le scada incasarile... la munca pe care o presteaza nu crezi ca tarifele lor sint chiar "mici"?

    RăspundețiȘtergere
  18. Mai bagi un update? Au mai trecut 5 saptamani...

    RăspundețiȘtergere