luni, 16 februarie 2009

Preturile imobiliarelor in Bucuresti, evolutia 1996 - prezent (2)

Am facut modificarile necesare pentru a putea prelua si restul de fisiere text plus niste mici modificari la functiile pentru depistarea pretului. Au ramas doar PDF-urile de prelucrat.
Pentru a impaca si capra si varza am exprimat preturile in 4 moduri: euro, dolari, lei - valoare nominala si lei - valoare reala.
Am ales mediana pentru ca in cazul ei influenta valorilor extreme (mult prea mari sau mult prea mici) este minima spre deosebire de media aritmetica. Graficele sint inca provizorii, mai trebuie puse filtre la interogari, insa nu cred ca imaginea de ansamblu va fi modificata substantial.

Apartamente cu doua camere
Evolutia in euro*:



Evolutia in dolari:



Evolutia in lei - valore nominala**



Evolutia in lei - valore reala, cu baza de calcul in decembrie 2008**



________________________________________________
* ECU până la 31 dec 1998, EURO de la 1 ian.1999
**Pentru continuitatea graficului am ales sa exprim toate preturile in lei vechi

2 comentarii:

  1. ...Elocvente grafice, pentru publicul larg. "Saltul", am mai spus, nu a fost numai la noi, doar aici a fost "puroiul" maximal: sa ai aproape liniaritate vreo 7-8 ani (chit ca graficul pe "EUR" are transpunere doar post-'99, anul introducerii menedei europene), apoi saltul "10-40" si...paroxismul ultimilor 2 ani..., ce sa...

    ...Peste tot in lume, piata imobiliara are o anume cicilicitate. In ultimii 5 ani trecuti, a fost o sinusoida aproape exclusiv "pe diagonala", "in sus"..., nu "pe orizontala". Cu putine exceptii (gen o perioada a lui 2005).

    Ciclicitatea pietei imobiliare...si alte analize, consultante, constatari etc?
    Hm..., foarte foarte multi cand auzeau de astea..., indiferent de tipologia respectivilor participanti la piata imobiliara, in genere, nu cu mult timp in urma, aproape ca (te) injurau.

    Ma rog, pe cei care (mai) aveau..."tupeul" de a spune (si) asta, in vremurile de ultra-speculare si profit "+ infinit", pe "duduire economica" bazata pe speculare..., ultra-speculare, supraevaluare, consumism paroxistic, imprumuturi (ale statului, deloc de neglijat - vine scadenta pentru vreo 20 mld EUR !-, dar si ale cetatenilor) si "vrajeala" (ce zicea Tariceanu cand era criza "la americani", scadrea...? "E la ei, acolo, nu avem nicio treaba, acum daca s-a prabusit piata imobiliara in America, e o oportunitate pentru romani sa cumpere, sa investeasca acolo, care e problema"?)...
    Apoi...,"Gogule, probleme...ma?"...!

    Inca o observatie. Totusi, preturile arhivei unui ziar de mica publicitate (de pe Anuntul AZ) indica doar cele "vehiculate", cerute, nu cele de tranzactionare efectiva.
    Din pacate, o asemenea statistica, "pe real", lipseste, asta ar fi fost apanajul Inst.de Statistica si Uniunii Not.Publici.
    Ceva intentii ar fi... Momentan, doar un indice al pietei imobiliare (initiativa a BNR, care va lucra cu INS+
    UNP), de prin toamna.
    Asa s-a spus initial. Momentan, inca se mai lucreaza la metodologie si se pare ca data publicarii va fi amanata, se va concretiza atat dupa punerea la punct a metodologiei, cat si dupa cumularea datelor, informatiilor, de pe intreg anul curent; adica se va da publicitatii in prima decada a lui 2010.

    RăspundețiȘtergere
  2. Orice metodologie ar alege, cred că ar putea să le străluceasca în parbriz mai marilor ţării cam ce se poate face în România, din hobby, în weekend.

    CE N-A FĂCUT STATUL ROMÂN ÎN ULTIMII 10 ANI!

    Ce-i drept, nici vreun studiu bancar-imobiliar n-a călcat prin detaliile astea, altfel n-am fi asistat la atâţia emeriţi prinşi cu lichidităţile în ... betoane.

    RăspundețiȘtergere