Intrucat profetiile sint apanajul lui Manole, nu o sa fac predictii despre cati ani va dura pana cand preturile imobiliarelor(de la noi si pretutindeni) vor atinge pragul de jos. Va voi oferi insa informatii pentru ca fiecare sa-si faca o idee despre modul in care evolueaza un mega-bubble in real-estate.
Cel mai rasunator bubble imobiliar, insa absolut necunoscut pe meleagurile mioritice, a fost bubble-ul imobiliar japonez, cu un varf in anul 1990. Pe vremea cand romanii invatau ce este aceea o "democratie originala", japonezii se luptau cu preturile caselor.
"Ostilitatile" au fost imortalizate in graficul de mai jos :
(sursa Japan Real Estate Institute)
(dupa cum probabil nu v-ati dat seama, cerculet reprezinta segmentul comercial, patrat segmentul rezidential si triunghi segmentul industrial)
La nivelul celor mai mari 6 orase se observa o mega-bula pe segmentul imobiliar comercial, cu inflamari ceva mai "mici" (daca o dublare a pretului poate fi considerata mica) pe segmentul rezidential si industrial.
O usoara revenire a preturilor la valorile de dinainte de bubble s-a produs abia la 17 ani dupa varful de bubble. Perspectivele sint insa pesimiste intrucat de astazi Japonia este ofical in recesiune.
Cat despre bubble-ul american...
10-12 ani i-au trebuit sa atinga apogeul, iar aceasta se intampla in 2007. Cati ani va dura pana cand se va atinge pragul de jos, numai Manole poate sa ne spuna. Eu v-am aratat cat a durat in Japonia ;)
Excelente informatii, Renderman. Si trebuie subliniat ca atingerea bottomului a durat vreo 15 ani. Intr-o tara cu 100 de milioane de locuitori ingramaditi pe o suprafata cat Romania, despre care se spunea ca nu ii poate tine pe toti devenind, in consecinta, din ce in ce mai scumpa.
RăspundețiȘtergerePoate gasesti pe undeva si niste grafice legate de bubble-ul din Florida din anii '20.