miercuri, 19 noiembrie 2008

Preturile caselor merg numai in sus? O mare gogorita

Poate cea mai mare gogorita lansata si cultivata in domeniul real estate este ca indiferent de ceea ce s-ar intampla, preturile imobiliarelor merg numai in sus. Atat de bine a fost inoculata aceasta gogorita in mintea oamenilor incat de la maturatorul de pe strada pana la analistul financiar, toti stiau ca "preturile merg numai in sus".
Pe ce se bazeaza aceasta minciuna?
Pe lipsa de informare fireste.

Am prezentat Japonia.

Azi va prezint preturile caselor din America intre anii 1890 - 2007. Preturile sint actualizate cu rata inflatiei, mai pe romaneste tin cont de devalorizarea banilor (spre exemplu ca sa cumperi acelasi lucru pe care in 1913 dadeai 1$, in 2008 ai nevoie de 21.88$, deci in 95 ani dolarul s-a devalorizat de 21,88 ori.)
Datele sint preluate de pe site-ul lui Robert Shiller,  profesor de economie la YALE UNIVERSITY, autorul cartii Irrational Exuberance: http://www.irrationalexuberance.com/






1890 reprezinta 100%
Observati cum, in afara de perioada dintre cele doua razboaie mondiale(cand preturile au scazut si este evident de ce), pretul a oscilat cam in jurul aceleiasi valori. Observati mega-anomalia care s-a petrecut in Statele Unite dupa anul 1995 care se va sfarsi probabil prin cea mai mare recesiune din istoria Statelor Unite. Si a lumii evident.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu