luni, 24 noiembrie 2008

Bancile incep sa reevalueze apartamentele cu care au fost garantate creditele

Lansam acum 2 luni cred o discutie pe un forum public unde ridicam aceasta problema:


Consider utila aceasta discutie pentru ca nu s-a mai pus niciodata aceasta problema pentru ca toata lumea avea impresia ca preturile vor creste la nesfarsit. Ce se intampla daca preturile nu mai cresc ci o iau la vale? Ce se intampla cand apartamentul pus garantie pentru credit pierde din valoare spre ex 20.000 E, vine banca si cere iti cere garantii suplimentare pentru ca valoarea apartamentului nu mai acopera valoarea creditului initial? Ce se intampla daca nu ai cu ce sa garantezi?


Mai cautasem pe net si gasisem in Conditiile Generale de Afaceri publicate de banci pe site-urile proprii si observasem ca mai toate bancile aveau prevazute in acestea o clauza ce privea exact aceasta problema.

Ce gasisem atunci :


Alpha Bank:

31. Banca este oricand indrituita sa ceara clientului sa prezinte sau sa majoreze garantiile de orice tip acordate bancii pentru angajamentele acesteia, chiar daca acestea sunt sub conditie sau nu au ajuns la scadenta.

http://www.alphabank.ro/conditii_generale_de_afaceri.pdf


Unicredit-Tiriac:

Banca are dreptul sa solicite Clientului sa furnizeze sau sa suplimenteze in mod corespunzotor garantii acceptabile de catre Banca pentru toate obligatiile asumate de catre Client fata de Banca.

Daca Clientul nu-si indeplineste obligatiile la scadenta, sau nu prezinta sau nu majoreaza garantiile conform solicitarilor Bancii, Banca are dreptul de a valorifica oricare dintre garantii, in conditiile legii.
http://www.unicredit-tiriac.ro/pdf/GBC.pdf


OTP Bank


1.1. Prezentele Condiţii Generale de Afaceri reglementează relaţiile dintre Bancă şi fiecare dintre Clienţii săi, persoane fizice sau juridice, din România şi din străinătate.
Condiţiile Generale de Afaceri sunt obligatorii, atat pentru Clienti cat şi pentru Bancă, şi au valoare de contract, fiind valabile din momentul în care Clientul a semnat de luare la cunoştinţă. Prezentele Condiţii Generale de Afaceri constituie parte integrantă din orice acord/contract încheiat între Client şi Bancă.

2.31. Clientul este obligat ca în conformitate cu convenţiile, acordurile şi contractele încheiate cu Banca să constituie Garanţii adecvate în vederea garantării îndeplinirii obligaţiilor sale către Bancă. Dacă o Garanţie constituită în favoarea Băncii a devenit inadecvată, Clientul este obligat să inlocuiască sau saă suplimenteze o astfel de Garanţie, la cererea Băncii.

http://www.otpbank.ro/ro/conditii-generale-de-afaceri.html

Banca Romaneasca:

Prezentele Conditii Generale de Afaceri (numite in continuare "Conditii") reglementeaza relatia dintre Banca Romaneasca S.A Membra a Grupului National Bank of Greece (numita in continuare Banca) si Clientii sai. Conditiile constituie parte integranta a oricaror contracte specifice incheiate intre Banca si Client.

Banca are dreptul sa ii ceara Clientului sa suplimenteze sau sa furnizeze garantii acceptabile pentru toate obligatiile asumate de Client fata de Banca indiferent de natura sau termenul acestora.

http://www.banca-romaneasca.ro/main.php?did=415

Bancpost :

1.2. Prezentele Conditii Generale de Afaceri completeaza prevederile contractelor speciale prin care se pun la dispozitia Clientului diverse produse si servicii bancare.
5.7. Garantii
5.7.1. Clientul este obligat sa constituie, la cererea Bancii, garantii mobiliare sau imobiliare corespunzatoare pentru indeplinirea obligatiilor sale fata de Banca si sa suplimenteze sau sa inlocuiasca orice garantie care, in opinia Bancii, a devenit necorespunzatoare sau insuficienta.
7.2. Inchiderea conturilor Clientului poate fi efectuata de Banca in urmatoarele situatii:
7.2.1. Daca Clientul nu da curs cererii de a furniza Bancii garantii suplimentare sau de a majora valoarea garantiilor oferite;

http://www.bancpost.ro/documents/CONDITII%20GENERALE%20DE%20AFACERI_RO_Sep07.pdf



Desi multi se indoiau de existenta acestor clauze strecurate abil, daca nu in nu in contractul de creditare atunci in conditiile generale de afaceri, iara ca apar primele semne ca bancile incep sa se foloseasca de aceste clauze:

Urmand modelul american, bancile din Romania au inceput rand pe rand sa trimita scrisori clientilor prin care le cer o noua evaluare a garantiilor, bancherii vrand sa se asigure ca, in cazul in care clientul intra in incapacitate de plata, au de unde sa-si recupereze banii.

Cum casele, terenurile si apartamentele s-au ieftinit, insa, cu aproximativ 20%, garantiile nu mai sunt suficiente. Pentru clientii care nu vor avea alte proprietati cu care sa gireze, suplimentar, bancile isi vor recupera diferenta prin cresterea dobanzilor, informeaza Realitatea Tv.(sursa)


Consider cel putin sinucigasa aceasta intentie a bancilor.

Una la mana : dobanzile sint deja extrem de ridicate, iar o eventuala crestere nu va face decat sa-i forteze pe cei care sint deja la limita suportabilitatii cu valoarea ratei lunare sa renunte la a mai plati ratele, practic am repeta scenariul american; si a doua la mana: de unde isi inchipuie bancile ca vor face rost de bani cei ce au luat credite pentru a acoperi scaderea in valoare a garantiei, atata timp cat au deja o rata destul de mare de platit si noile conditii de creditare nu le mai permit sa faca alt credit?

Atata timp cat clientul este disciplinat, isi plateste ratele la timp si arata ca are venituri suficiente care sa-i acopere plata, lasa-l sa plateasca, nu sari la gatul lui pentru ca s-ar putea ca maine sa te vedem ca-n USA, in prag de faliment cersind bani de la stat, adica din impozitele platite de cel pe care tocmai l-ai sugrumat, domnule bancher.

2 comentarii:

  1. Ti-a iesit bine treba cu blogul, imi place mult structura si continutul lui ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o observatie corecta: reevaluarea ipotecilor pe scara larga ar duce la o rata uriasa de insolventa a clientilor. E mult mai clar ca se va aplica politica fata de client: lasa-l naibii sa plateasca 400.000 de euro in 30 de ani pentru o chestie care nu mai face acum decat 80.000 de euro.

    RăspundețiȘtergere