luni, 10 noiembrie 2008

Cat de departe sint preturile caselor fata de fundamente?

Comisia nationala de prognoza a facut publica de curand prognoza "de toamna" pe termen mediu 2008 - 2013. Cum datele din prognoza cuprind si perioada 2005-2008 mi s-a parut interesant sa suprapun doi factori fundamentali si anume cresterea reala a salariilor nete si cresterea PIB-ului peste indicele de preturi al Colliers, singurul care merge inapoi pana in 2005.

Am ales anul 2005 ca referinta, deci 2005=100% pentru PIB, salarii nete si preturile apartamentelor.





Cat de sustinuta de fundamente economice a fost cresterea preturilor apartamentelor in ultimii ani sau cum vor evolua in continuare preturile se poate observa cu usurinta de pe grafic.

8 comentarii:

  1. Dar unde este portia noastra de statistici trisaptamanala din anuntul.ro?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pei nu ai link-uri in partea de sus a paginii ?
    Medii generale Garsoniere 2camere 3camere 4camere Chirii - sunt updatate regulat.

    RăspundețiȘtergere
  3. In caz ca nu ati observat, statisticile sint actualizate de 3 ori pe saptamana, chiar ieri le-am actualizat de 2 ori(cu editiile de vineri si luni). Am si scris data actualizarii sub link-uri dar se pare ca nu este suficient de vizibil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos e că şi salariile au crescut cu o pantă mai mare decât PIB-ul, PIB care cel puţin va stagna în 2009 după estimările mele ...din Tarot. Panta aia optimistă a salariilor s-ar putea aplatiza vreo câţiva ani, iar cloacele în doar câteva luni vor atinge fundamentele...şi tot degeaba!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai ... unul din fundamente ar fi tocmai salariile, iar daca panta cresterii acestora se aplatizeaza, atunci panta cresterii preturilor la apartamente ( care au crescut tocmai datorita unor prognoze superoptimiste de crestere a salariilor ) va cam trebui sa intersecteze panta salariilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. @R

    Întrebam şi eu singur prin fibra ... optică, dacă n-ai vrea să mai tragi 2 linii în graficul tău. Mai exact, să consideri creşterile procentuale raportate la euro, atât ale venitului mediu, cât şi al PIB-ului. La astea două ai putea să eviţi extrapolarea şi stupi-prognozele CNP şi să oferi cititorului posibilitatea de a-şi utiliza la maxim...imaginaţia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este o idee buna, cand o sa am timp o sa revad datele din tabele. Oricum eu am pus cresterile in termeni reali, nu cele nominale. Nu stiu cat de diferite sint cresterile exprimate in termeni reali in comparatie cu cresterile nominale exprimate in euro, vom vedea

    RăspundețiȘtergere