miercuri, 26 noiembrie 2008

...explica Irina Petrescu, partener Esop Consulting

Acum, cand a devenit o certitudine faptul ca preturile in real estate au luat-o in jos, este interesant sa privesti in urma asupra declaratiilor unor "analisti" imobiliari
Poti sa-ti faci in acest mod opinie despre capacitatea lor de a anticipa ce se va intampla cu piata imobiliara inainte de a le mai asculta "previziunile", nu de alta dar daca te vei baza pe predictiile unora dintre "analisti" s-ar putea sa iei teapa, asa cum au luat teapa cei care au cumparat apartamente in primavara acestui an, in varf de bubble, iar acum invata pe pielea lor ce inseamna "negative equity"

Astazi o ascultam pe Irina Petrescu, partener Esop Consulting

6 Iunie 2008

Consultantul Esop crede ca, desi exista aceasta prima perceptie ca preturile vor scadea, alimentata de zvonuri, de exemplul SUA sau de declaratii hazardate, intrebarea logica ar trebui sa fie de unde ar putea veni aceasta scadere, in conditiile in care pretul terenurilor creste, pretul materialelor de contructie creste alarmant, forta de munca in constructii este in continuare o problema si, mai mult decat atat, bancile care finanteaza proiectele impun conditii tot mai severe. Concluzia logica a acestei analize este ca preturile nu vor putea decat sa creasca in urmatoarea perioada.
“Avand in vedere cererea de pe piata nesatisfacuta si in asteptare, presiunea exercitata de cresterea chiriilor si a costurilor privind constructiile, este greu de crezut ca in toamna vor scadea preturile. Dimpotriva, analizele noastre sugereaza, pana in toamna, cresteri de 5 pana 10% la pretul locuintelor“ , a incheiat Petrescu.

A avut dreptate Irina Petrescu? Ati ascultat-o si ati cumparat? Teapa! Concluzia logica era ca preturile sint prea mult departate de fundamente, marjele de profit exagerat de mari si inevitabil va interveni o corectie a preturilor


23 Iunie 2008

In paralel, reprezentantii Esop sustin ca scaderea usoara inregistrata la pretul apartamentelor vechi - situatie absolut normala pe masura ce numarul celor noi este in continua crestere - a lansat atat o serie de ipoteze cat si o serie de sperante prin care clientii se gandesc, prin comparatie, ca pretul apartamentelor noi va scadea.

"Sunt si clienti ancorati in realitate care inteleg ca, in conditiile in care toate componenetele pretului de vanzare sunt in continua crestere, pretul total de vanzare nu ar putea scadea."
Ati fost ancorat in realitate si ati cumparat? Teapa!... nu numai ca preturile n-au mai crescut, dar sint dezvoltatori care au inceput sa lase din pret, ca au de unde...


21 Iulie 2008
"In provincie situatia este similara. Preturile locuintelor vechi sunt in scadere, scadere care si aici va continua in aceasta toamna cu 5-10%. De cealalta parte, apartamentele noi stagneaza, dar estimam o usoara crestere din toamna acestui an in procent de 5-10%", a declarat pentru NewsIn, Irina Petrescu, partener in cadrul companiei imobiliare Esop Consulting.

Ati vazut vreo scumpire cu 5-10% in toamna ce tocmai se sfarseste? Eu nu. Am vazut in schimb ieftiniri.


15 Octombrie 2008
Incepand din luna aprilie a acestui an, agentiile au anuntat scaderi din ce in ce mai mari la numarul de tranzactii imobiliare. Imediat dupa, intreaga presa a explodat de parerile mai multor oameni de afaceri care anuntau prabusirea pietei. "Efectul acestei retele de zvonuri s-a facut simtit imediat; oamenii au asteptat si au sperat sa scada preturile si au evitat sa mai cumpere locuinte. Astfel, fara a avea un fundament real, Romania a inregistrat, pe toata perioada verii 2008, aproape o inghetare a vanzarilor de locuinte, al carei principal motiv s-a dovedit a fi doar zvonistica", explica Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

Asadar cresterile de pret de pana in primavara lui 2008 au fost complet bazate pe fundamente economice, salariul a crescut de 5 ori, la fel productivitatea muncii, salariul mediu in romania este de 2000 E asa ca oricine isi permite sa plateasca o nimica toata de rata de 1000E/luna pentru un apartament de 2 camere...
Pe ce lume o trai domnisoara "analist? O sti care este salariul mediu in Bucuresti? In Romania? O sti care este raportul pret/salariu intr-o tara civilizata? Dar in Romania?
Nu domnisoara, nu zvonistica a inghetat piata ci nivelurile exagerate ale preturilor raportate la veniturile romanilor...


20 Octombrie 2008
Este clar ca multi dintre cumparatori nu se vor mai califica decat pentru blocurile vechi si atunci va trebui sa se multumeasca in aceasta situatie. De asemenea, in conditiile in care in acest moment in piata este o cerere acumulata, in asteptare, iar o serie de proiecte se vor amana / anula, e posibil sa asistam la un fenomen interesant in 2009: proiectele noi sa fie mult prea putine pentru cererea acumulata si sa intervina, ca urmare, un fenomen firesc de crestere a preturilor.", declara reprezentanta Esop.

Firesc, nu-i asa? Nici nu vom avea incetinire economica la anul, daca nu recesiune... nici nu va creste somajul, nici nu vor disparea bonusurile, majorarile salariale... doar Romania este o tara atipica... Si la urma urmei, n-ati aflat ca preturile in imobiliare nu merg decat in sus? Rusine sa va fie!


25 Noiembrie 2008
Mulţi cumpărători nu se vor mai califica decât pentru blocurile vechi, şi atunci va trebui să se mulţumească cu această situaţie“, explică Irina Petrescu, partener în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Esop. De aceea, în condiţiile în care, în acest moment, în piaţă există o cerere acumulată, dar rezervată în a face investiţii, iar o serie de proiecte noi se vor amâna sau anula, e posibil să asistăm, în 2009, la un fenomen interesant. Şi anume ca, dincolo de atractivitatea oferită de preţurile ajunse la niveluri ceva mai apropiate de rezonabil, imposibilitatea de a contracta un credit care să finanţeze achiziţia unui apartament nou îi va determina pe mulţi să cumpere unul vechi, dar amplasat într-o zonă bună. De aici, posibilitatea apariţiei unui nou val de majorări de preţuri.



Domnisoara recidiveaza, viseaza numai majorari, scumpiri peste scumpiri, indiferent de ce s-ar intampla in economie... Inca nu a aflat ca Romania NU este o tara atipica, Romania VA FI afectata de criza economica mondiala, colac peste pupaza mai avem si toate pomenile electorale al caror efect se va simti la anul...

2 comentarii:

  1. Pune si o poza cu don'soara sa vedem cum arata prostia. Astia de lucreaza in imobiliare ar trebui sa faca niste cursuri de istorie economica inainte.
    Si atunci cind vezi niste semne in piata, despre care tu ai citit, chit ca nu doresti scaderea preturilor, taci naibii din gura ca pici de prost.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna initiativa...ca nu mai fac fata...
    La un moment o voi "prelua" si eu pe tanti in siragul meu de ...perle.

    Ceva trebuie sa nu se mai intample in "carierele" acestor prestatori de ORICE!

    RăspundețiȘtergere