joi, 20 noiembrie 2008

Pretul petrolului? Alta bula speculativa

Aceiasi "analisti" care ne-au inoculat ideea ca preturile imobiliarelor cresc la nesfarsit au inceput de anul trecut o alta munca de manipulare si anume inducerea ideii ca pretul petrolului va creste la nesfarsit pentru ca e o resursa pe cale de disparitie etc etc. De ce au facut asta? Bineinteles pentru ca bubble-ul imobiliar a atins apogeul in 2007, cine a fost inteligent a facut exit la timp, insa avea o mare problema: unde sa-si plaseze banii? In petrol fireste. Apoi a inceput "munca" de a convinge cat mai multi oameni ca pretul petrolului nu poate merge decat in sus.

Asa cum in 2000 speculatorii si-au mutat banii din IT in imobiliare, exact in acelasi mod acum s-au mutat din imobiliare in petrol.

Astazi va prezint pretul petrolului din 1986 pana in prezent. Urmariti ce se intampla din ianuarie 2007, cand deja unii analisti prevesteau recesiunea ce va urma.





Datele sint preluate de pe site-ul guvernamental american al The Energy Information Administration (EIA), agentie a U.S. Department of Energy.
http://tonto.eia.doe.gov/dnav/pet/hist/rwtcD.htm

Intrebarea care ramane : in ce isi vor plasa banii acum, cand bubble-urile imobiliar si petrolier au explodat, cand IT-ul se stie bine ca poate exploda asa cum a explodat in 2000... In ce domeniu va fi urmatorul bubble? In ce domeniu se vor inghesui speculatorii sa-si indese banii? Vom trai si vom vedea...

Update: vad ca petrolul a trecut de pragul de 50$...in jos...

7 comentarii:

  1. Daca tot ai "Trenduri economice" in blogroll, vezi ca e urmatorul articol acolo: http://trenduri.blogspot.com/2008/11/despre-cat-de-negru-e-aurul.html

    In plus, tipu asta (Jim Rogers) spune aici ceva legat de pretul petrolului: http://www.youtube.com/watch?v=Sbbrv2Ylihs

    RăspundețiȘtergere
  2. Amuzant sa auzi ce previziuni face cineva care, dupa cum singur recunoaste, speculeaza pe pretul petrolului.
    Previziunile unor speculatori direct implicati nu fac nici doua cepe degerate, toti incearca sa-si salveze pielea, cam toti sint in cautarea fraierului mai mare...
    Cine crede ca recesiunea americana va tine doua saptamani sau doua luni sa se mai gandeasca, bule atat de mari in imobiliare si petrol n-au existat in toata istoria americii, drept urmare dezechilibrele create in economie depasesc tot ceea ce a existat pana acum.
    p.s. Vad ca la ora asta petrolul a atins un nivel de 50.55$/baril

    RăspundețiȘtergere
  3. It -> imobiliare -> petrol -> aur, argint, platina.

    Vezi charturile

    RăspundețiȘtergere
  4. Ok, sa speculeze pe metale pretioase pana nu mai pot. Atata timp cat specula lor nu afecteaza economia reala n-au decat sa-si plime banii si aurul de la unul la altul pana le-or iesi ochii din cap.

    RăspundețiȘtergere
  5. Apreciez f mult blogul tau, dar cred ca la unele chestii, cum ar fi speculatiile, cred ca exagerezi.
    Referitor la petrol, de ce nu vb de interesul unora de a avea pretul jos. Oare pt ce se cheltuiesc mii de miliarde de dolari de catre SUA pentru razboaie? Nu cumva pt un pret "linistit" al petrolului? Vad ca producatorii americani de masini nu prea o duc bine. Americanii au masini mari care consuma mult. Ei niciodata nu si-au pus problema consumului (ca sa nu mai vb de problema poluarii), pentru ca stiau ca pretul il vor controla mereu si-l vor tine jos. Si uite ca la o astfel de speculatie, cand pretul s-a dus masiv in sus, lumea s-a apucat sa cumpere masini mai economice si industria auto se duce de rapa.
    Eu nu zic ca tipul ala (Jim Rogers) are dreptate, pentru ca nu ma pricep chiar atat de bine. Dar atunci cand Schiff zicea in 2006 ca economia americana o sa si-o ia in barba, cine il credea? Oare el nu a speculat pe piata chestia asta? Si totusi opinia lui a facut mai mult de 2 cepe pana la urma. ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. USA cheltuie mii de miliarde de $ pe razboaie pentru ca niste tipi destepti cu niste mari fabrici de armament, care au contribuit cu banul gros la campaniile prezidentiale, trebuie sa aiba o piata de desfacere...
    Pretul petrolului urca nu pentru ca cineva cere mult pe el ci pentru ca exista unii care chiar si platesc pretul asta, pentru ca se asteapta sa-l vanda la randul lor mai scump. Nu seicii au scazut pretul petrolului de la 140$ la 50$ pe baril, ci speculantii au refuzat sa mai plateasca pentru ca le-a fost frica ca vor trebui sa vanda mai ieftin decat au luat, data fiind recesiunea din america, provocata, sa vezi, tot de catre specula...
    Schiff a prevazut in 2006 foarte bine ce s-a intamplat in USA, iar unii chiar i-au ascultat sfaturile si au mers pe petrol si aur. Rezultatul? Bubble si pe petrol, si inflamare pe aur...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pretul petrolului nu e susceptibil unei analize de tip "asset buble". Orice asemanare cu piata imobiliara e pur intamplatoare.
    Nu discutam aici despre valoarea petrolului ramas in pamant (care este un asset, dar nu e tranzactionat, 96% din rezerve apartinand companiilor de stat), ci despre pretul unui consumabil. Benzina din rezervor nu e o investitie speculativa, si mecanismele psihologice din spatele bulei nu se manifesta. E drept ca petrolul se cumpara pe futures, in avans pe durate de saptamani / luni. Dar cand acele luni trec, si productia sau consumul nu se concretizeaza, piata corecteaza rapid, panicile avand durate scurte de viata. Faptul ca "bula" pe care o vezi tu se intinde pe ani de zile, care au dat pietei zeci de ocazii sa se corecteze, arata ca bula nu e una speculativa ci data de fundamentele pietei: cerere/oferta/cartelizare.
    Ceea ce vedem in graficul asta e pur si simplu inflexibilitatea cererii mondiale de petrol, in fata fenomenelor geologice de tip "peak oil". Pentru ca petrolul e atat de central societatii noastre, si totusi atat de ieftin fata de cate lucruri poate realiza, piata e dispusa sa plateasca "oricat" inainte sa-si reduca consumul.
    Daca de exemplu, dai 5% din venituri pe benzina ca sa te duci la serviciu, cand preturile se tripleaza cei mai multi vor da si 15%, alternativa de a nu merge la munca sau de a pierde multe ore in transportul in comun fiind exclusa.
    Patern-ul asta se repeta in toata societatea, un cost urias al petrolului pe termen scurt e acceptabil in locul unori investiti fixe majore in alternative - care uneori nici nu exista, ex. industria aeriana.
    De aia pretul a explodat cand cererea s-a apropiat de nivelul maxim de productie al planetei (fara investitii majore gen platforme oceanice sau artice). Eventual pot sa admit ca a avut loc o bula speculativa in vara, cand anticipatia cresterii consumului Asiei atinsese paroxismul, si pretul depasise 100$. Cand aceste speculatii nu s-au confirmat, si mai rau, cererea reala a scazut sub oferta, pretul s-a corectat rapid.

    RăspundețiȘtergere